Cum să faci muștar de casă fără conservanți! Inclusiv muștar Dijon

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 21 decembrie 2022, 13:48

Descoperă cât este de simplu să faci muștar de casă, din boabe bine coapte și diverse mirodenii aromate. Nu trebuie să mai cumperi muștarul din comerț cu tot felul de arome sintetice, coloranți și conservanți.

Cuprins

Cel mai bun muștar de casă, aromat și picant, te îmbie să gătești mai des fripturi delicioase, sandviciuri sau cârnăciori. Este un sos cremos și delicios pe care îl poți folosi la multe preparate și care se poate face ușor din mirodenii pe care le găsim azi în orice băcănie.

Muștarul. O scurtă istorie picantă, stropită cu vin

Boabele de muștar se foloseau încă din vremurile antice, de acum aproape 2000 de ani înainte de Hristos, în Valea Indusului, în Asia de Sud. Erau apreciate pentru gustul lor ușor amărui și picant și mai ales pentru aroma intensă pe care o dădeau preparatelor simple din carne de vânat.

Romanii au fost, probabil, primii care au încercat să profite de gustul boabelor de muștar și le-au adăugat în mustul dulce, pentru a obține o băutură mai picantă: mustum ardens. De la mustum se pare că vine și termenul de muștar. În franceza veche, acel mustum făcut de soldații romani cu boabe de muștar a fost numit mustarde, în franceza modernă a devenit moutarde. Din limba franceză a devenit mustar în maghiară, limbă din care l-am preluat și noi.

O primă rețetă de muștar a fost descoperită într-o carte de bucate care datează de la sfârșitul secolului al V-lea. În acea perioadă, romanii aduseseră deja planta de muștar în Europa, iar călugării din Saint-Germain de Pres, în apropiere de Paris, se îndeletniceau cu fabricarea pastei de muștar.

În secolul al XIII-lea, producătorii de muștar din orașul francez Dijon deveniseră foarte populari, iar produsul lor era considerat cel mai aromat și cel mai bun din toată Franța. Se pare că secretul lor erau un anumit soi de vin.

Soiuri de muștar. Ce boabe găsești pe piață

Boabe de mustar
Boabe de muștar divers colorate

Boabele de muștar pot fi albe, gălbui, brune sau negre. Ele sunt recoltate de la trei soiuri mari de plante: sinapsis alba, brassica juncea sau brassica nigra.

Încă din Antichitate, boabele de muștar erau zdrobite și mărunțite pentru a condimenta carnea, dar și pentru a le folosi în diverse preparate simple pentru proprietățile lor curative. Se știa încă de pe atunci că muștarul ajută digestia, calmează durerile de stomac, ajută inima, stimulează circulația și metabolismul și are proprietăți antiinflamatorii.

Boabele de muștar nu au miros, în schimb au o aromă foarte picantă. Boabele albe sunt mai puțin picante decât cele brune, roșcate sau negre.

În procesul de fabricare a sosului de muștar, boabele sunt adesea prăjite înainte pentru a elimina gustul amărui și pentru a accentua aroma picantă. Alte procedee de fabricație implică înmuierea boabelor cu oțet sau cu vin și apoi încălzite și amestecate cu diverse condimente.  

Cum să faci muștar de casă. Sfaturi și trucuri utile

Muștarul alb sau galben dă cea mai frumoasă culoare pentru un muștar de casă delicios.

Boabele de muștar maro sau negre pot fi adăugate la muștarul Dijon.

Orice pastă de muștar începe prin macerarea boabelor în apă și oțet.

Pentru a elimina o parte din gustul picant al boabelor, apa și oțetul se adaugă fierbinți peste boabe, când le lași la înmuiat.

Pentru a obține un muștar de casă mai dulce, boabele galbene se opăresc cu apă clocotită, se lasă la macerat, se combină cu mirodenii aromatice precum ienibaharul sau nucșoara, și apoi se mai îndulcesc cu puțină miere.

Pasta sau sosul de muștar se lasă întotdeauna 2 – 3 zile la rece, în borcane închise etanș, înainte de a fi consumate. Astfel, pasta de muștar devine mai puțin amară și se îmbogățește cu aromele celorlalte mirodenii.

Trei rețete de muștar de casă ușor de făcut

Cum să faci muștar de casă fără conservanți! Inclusiv muștar Dijon

Muștar de casă cu mirodenii

Ingrediente necesare:

  • 1 cană oțet de vin alb
  • 3/4 cană semințe de muștar galbene
  • 2 lingurițe sare fină
  • 1/2 linguriță turmeric
  • 1/4 linguriță enibahar măcinat
  • 1/4 linguriță ghimbir măcinat
  • 1/4 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/8 linguriță de nucșoară măcinată
  • Apa, după cum considerați că e necesar

Mod de preparare :

1. Puneți semințele de muștar și oțetul într-un vas sau recipient mic, acoperiți și lăsați la macerat la temperatura camerei timp de 1 zi.

2. Transferați semințele de muștar și lichidul în recipientul unui blender. Adăugați sare, turmeric, enibahar, ghimbir, scorțișoară și nucșoară. Amestecați până devine pastă, adăugând treptat apă pentru o consistență subțire, în funcție de preferințe. Se pune muștarul într-un borcan și se lasă să se odihnească la frigider timp de 2 până la 3 zile înainte de utilizare.

Muștar Dijon cu semințe maronii

Ingrediente necesare:

  • 1/4 cană semințe de muștar maronii
  • 1/4 cană semințe de muștar galben măcinate
  • 1/2 cană vin alb sec
  • 1/2 cană oțet de vin alb
  • 1/2 linguriță sare fină
  • 1 linguriță zahăr brun (opțional)
  • ¼ linguriță de ghimbir măcinat

Mod de pregătire

1. Semințele de muștar se pun la macerat în vin și oțet într-un vas de sticlă, se acoperă și se lasă la înmuiat timp de 2 zile.

2. Semințele macerate cu tot cu sosul din vin și oțet se pun la blender. Se adaugă sare și zahăr și puțin ghimbir, dacă se folosește, și se amestecă până se formează pasta de muștar, dar rămân unele semințe întregi. Se pune pasta de muștar într-un borcan se lasă la rece încă două zile.

Muștar de casă cu bere

Ingrediente necesare:

• 1/3 cană semințe de muștar galben

• 1/4 cană semințe de muștar maronii

• 1/2 cană oțet de cidru sau vin

• 1 cană bere neagră

• 3 linguri zahăr brun închis

• 2 linguri miere

• 1 linguriță sare fină

• 1/2 linguriță turmeric

• 1/8 linguriță enibahar măcinat

Mod de preparare :

1. Semințele de muștar galben și maronii se pun la macerat cu oțet și 1/2 cană de bere, la rece.

2. Într-o cratiță mică, amestecați cealalta ½ cană de bere, zahărul, mierea, sarea, turmericul și enibaharul. Se aduce la fierbere la foc mediu, se scoate de pe foc și se lasă să se răcească ușor.

3. În recipientul unui blender se adaugă semințe de muștar cu amestecul lor lichid și amestecul răcit din cratiță. Se amesteca până devine un sos de muștar neted. Se pune sosul de muștar într-un borcan și se păstrează la rece 3 zile înainte de a fi consumat.

La ce poți să folosești muștarul. Combinații inedite

carnaciori-cu-mustar

Muștarul dulce este, pentru mulți consumatori, varianta mai săracă în grăsimi a maionezei și este folosit la tot felul de aperitive, sandviciuri și salate.

Muștarul picant sau muștarul Dijon, cu o aromă mai pătrunzătoare, este folosit mai ales pentru fripturi din carne grasă, pentru mici, cârnați, tobă, caltaboș și alte preparate din carne de porc, tradiționale pe masa de Crăciun.

Muștarul dulce se folosește adesea pentru sandviciuri, se combină cu maioneză sau ketchup pentru un sos dulce-picant pentru salatele de legume și crudități.

Muștarul se folosește pentru marinate, iar carnea de porc sau de vită va fi mai fragedă. Îndoit cu zeamă de lămâie este recomandat pentru carnea de pește sau pentru o marinată fină pentru carnea de pasăre.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter