Sofia Vicovenaca (81 de ani) nu mai are nevoie de nicio descriere. Toată lumea cunoaște repertoriul superb al privighetorii cântecului bucovinean, așa cum este supranumită, dar știați că are un talent excepțional și la gătit?
Sofia Vicoveanca se laudă adesea cu un borș senzațional, pe care îl face ori de câte ori are ocazia pentru nepoatele ei. Este vorba despre o ciorbă acră, cu sfeclă roșie. Acest preparat și are originile în Ucraina.
Sofia Vicoveanca a moștenit rețeta de la mama ei
Sofia Vicoveanca s-a născut în în comuna Toporăuți (Toporuica de astăzi), localitate aflată în apropiere de orașul Cernăuți (astăzi aflat în Ucraina), așadar a învățat rețeta de la mama ei, care cunoștea secretele bucătăriei tradiționale ucrainene.
Nepoatele mele mă roagă să le fac ciorba după care le plouă-n gură. Vă spun rețeta. Se pun toate ingredientele, legumele, cărnița, la fiert, dar separat fac eu așa ceva! Este un borș acru. Se pune la fiert sfeclă roșie rasă prin răzătoare, cu o tijă de la leuștean, tijă de la mărar, de la pătrunjel și se mai pune și sare după gust.
„Se bea înainte de masă câte un păhăruț! E foarte sănătos!”
Se fierb toate până când zeama se face roșie, aproape neagră de la sfecla roșie. Aceasta se strecoară în ciorbă atât cât o guști, cât trebuie de acră, restul, ce rămâne din zeamă, se strecoară și se pune într-o sticluță la frigider și se bea înainte de masă câte un păhăruț, ca și cel de țuică, pe nemâncate. E foarte sănătos! – a dezvăluit artista, pentru click.ro, mândră foc de acest preparat care le place atât de mult nepoatelor.
În alte variante ale borșului de sfeclă ucrainean se adaugă și mai multe legume și carne afumată de porc cu os. De asemenea, această ciorbă se poate prepara și fără carne, pentru zilele de post. Dar noi vă prezentăm astăzi borșul tradițional ucrainean cu carne.
Haideți să descoperim rețeta de borș de sfeclă ucrainean cu afumătură.
Avem nevoie de următoarele ingrediente:
1,5 kg carne porc cu os
2 sfecle roşii
2 cepe
2 morcovi
500 gr. varză
1 ardei gras
3 cartofi
4 roşii
2 căpăţâni de usturoi
1 legătură pătrunjel şi 1 legătură leuştean
1 ardei iute ( nu este obligatoriu)
1 litru borş sau zeamă de varză
ulei, sare
Cum se prepară borșul de sfeclă roșie cu afumătură?
Carnea se porționează, se pune la fiert în 6 litri de apă, la foc mediu, mai bine de o oră, până când ajunge să se desprindă de pe os. Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se pune la călit în puțin ulei. Morcovul și sfecla se curăță, se dau pe răzătoarea mare, iar când ceapa devine transparentă, se adaugă în tigaie. Se lasă 5 minute la călit.
Roșiile tăiate cubulețe se pun și ele în tigaie, iar apoi se adaugă o ceșcuță de apă. Se lasă la fiert 5-10 minute, până când lichidul scade, iar roșiile se sfărâmă. Apoi se ia tigaia de pe foc.
Varza se toacă mărunt, se pune peste carne la fiert. După 10 minute, se adaugă ardeiul gras tăiat cubulețe, apoi călitura făcută anterior cu ceapă, morcov, roșii și sfeclă. Se pune și ardeiul iute bine mărunțit.
După 15 minute se adaugă borșul sau 1 litru de zeamă de varză acră. Între timp, ciorba scade, așa că trebuie completată până la 5-6 litri de apă, notează papamond.ro.
După un clocot, cartofii curățați și tăiați cuburi se pun în oală. Se lasă 10 minute, apoi se gustă de sare (se asezonează la sfârșit, deoarece borșul sau zeama de varză sunt și ele sărate). Se ia de pe foc, iar în același moment se pune usturoiul pisat și verdeața tocată fin. Se acoperă oala cu un capac timp de 10 minute, iar apoi se poate servi, în mod tradițional cu smântână.