Cum păstrezi icrele. Cum se congelează și ce fel de icre rezistă mai mult!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 09 decembrie 2022, 16:51

Află care este cea mai bună metodă să păstrezi icrele! Citește cum se curăță corect icrele proaspete, cum se conservă și ce tip de icre rezistă mai mult timp.

Cuprins

Icrele sunt alimente cu o valoare nutritivă ridicată, dar și cu un preț la fel de ridicat. Află cum să păstrezi icrele, dacă găsești icre proaspete în peștele cumpărat, sau dacă vrei să cumperi o cantitate mai mare de icre de la pescărie.

Cele mai gustoase tipuri de icre

Denumirea de icre este folosită în mod generic pentru toate ”ouăle” sau ”ovulele” nefertilizate recoltate de la pești sau vietăți marine. Forma și mărimea icrelor diferă, așa cum este firesc, de la o specie la alta. Dar cele mai multe icre au forma sferică sau formă de lacrimă.

Icrele negre – caviarul

caviar

Cele mai apreciate și scumpe sunt caviarul sau icrele negre de sturioni. Peștii care au icre negre și anume cei care fac parte din familia sturionilor sunt: nisetrul, sturionul, viza, cega, păstruga, morunul și kaluga. Multe dintre speciile de pești cu icre negre sunt tot mai periclitate în apele sălbatice, drept urmare caviarul de lux este un produs foarte rar.

Spre exemplu, de la cegă se recoltează un caviar alb-gălbui care poartă numele de caviar de aur, întâlnit foarte, foarte rar.

De la nisetru se recoltează icre negre cu reflexe aurii, deosebit de apreciate pentru gustul lor fin, iar de la morun se recoltează icre cenușii sau negre, de mari dimensiuni, apreciate pentru faptul că boabele de icre pot fi separate perfect.

Icreele negre sau caviarul se consumă crude, eventual cu biscuiți sărați și crocanți sau cu felii foarte subțiri de pâine prăjită. Caviarul se servește foarte rece, eventual pe un pat de gheață, dar nu se congelează niciodată.

Icrele roșii  

Icrele roșii sunt deosebit de gustoase și se recoltează de la somon sau păstrăv. Nuanțele acestor icre pot varia de la roșu rubiniu, la portocaliu și roz. Sunt icre destul de scumpe care se servesc reci, cu pâine prăjită și unt sau pur și simplu ca atare, cât mai naturale.

Se pot prepara și diverse aperitive cu icrele roșii de mici dimensiuni, cu maioneză sau sosuri de lămâie. Icrele roșii de mari dimensiuni, recoltate de la somoni, se consumă ca atare.

După conservarea în sare, multe icre recoltate de la alți pești oceanici sau pești de apă dulce capătă o nuanță roșie sau bun-roșcată.

Trebuie să mai știi că majoritatea icrelor negre sau roșii sunt ușor de falsificat. Consumatorii neavizați pot cumpăra caviar sau icre de somon falsificate, făcute cu grăsime de pește, albuș de ou și diverse substanțe gelatinoase.

Cum se curăță icrele de pește proaspete

Dacă găsești icre în peștele proaspăt cumpărat, încearcă să le aduni fără să le strici și să le păstrezi pentru o salată de icre delicioasă.

Icrele sunt protejate de o membrană foarte fină, străbătută pe alocuri de mici vase de sânge.

Trebuie să îndepărtezi cu grijă săculeții cu icre de pereții abdomenului și să cureți membrana subțire. Apoi, icrele se pun la scurs într-o sită, să se dreneze în mod natural lichidul cu sânge în care au stat.

Cum păstrezi icrele și cum se conservă corect

Cum păstrezi icrele. Cum se congelează și ce fel de icre rezistă mai mult!

Icrele proaspete se presară cu sare, cantitatea optimă de sare care ajută la conservarea lor fiind de 10% din cantitatea de icre.

Icrele sărate se pun într-un borcan de sticlă foarte curat și bine șters de apă. Deasupra icrelor se presară un strat fin de sare și se înfiletează capacul.

Unele gospodine toarnă un pic de ulei de măsline deasupra icrelor, dar această metodă se recomandă numai dacă vei consuma icrele în decurs de 2 – 3 săptămâni. Uleiul poate căpăta un miros neplăcut.

Cea mai bună metodă este să presari icrele cu sare și să le ții la frigider. Ori de câte ori iei câteva lingurițe de icre din borcan, pentru a prepara o salată cu maioneză, trebuie să presari iar sare pe deasupra. Astfel, icrele sărate pot rezista la rece timp de 2 – 3 luni.

Cât timp stau icrele conservate la frigider

Pregătite cu sare la borcan, icrele de pește se păstrează la frigider câteva săptămâni, timp în care culoarea lor se deschide, devine mai roșiatică. Spre exemplu, icrele de crap devin mai portocalii și capătă astfel o culoare foarte plăcută.

Așa poți să păstrezi icrele la rece timp de două – trei luni. De câte ori iei icre din borcan pentru a pregăti o salată, restul de icre trebuie bine îndesat cu lingura, să nu intre aer, și acoperit din nou cu sare sau cu ulei.

Cum păstrezi icrele la congelator

Congelarea nu este cea mai bună metodă să păstrezi icrele la rece, deoarece după dezghețare acestea își vor pierde din aroma și gustul specifice și este posibil să se taie salata din icre cu maioneză.

Cu toate acestea, icrele de știucă, de biban sau de păstrăv pot fi păstrate la congelator în medie 6 luni, după ce au fost bine curățate și sărate.

În prima etapă, icrele de țin la frigider câteva zile până când își schimbă culoarea. Apoi se pun la scurs într-o sită, dacă mai este necesar să se scurgă din lichid.

Apoi se pun în cantități mici în pungi care pot fi sigilate, se scoate aerul ușor cu palma din pungi, se sigilează și se congelează.

Icrele de somon sau caviarul nu se țin niciodată la congelator.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter