Copii mofturoși: trucuri de la Jamie Oliver pentru a-i convinge să mănânce

De Laura Davidescu, pe
Ce te faci când ai copii mofturoși? Cum să-i convingi să guste din felurile de mâncare sănătoasă? Iată câteva trucuri oferite de faimosul bucătar Jamie Oliver.

Primul lucru pe care îl spune simpaticul chef britanic este că aceleași tactici prezentate în continuare vor funcționa la fel de bine și în cazul adulților mofturoși, nu doar al copiilor care refuză majoritatea felurilor de mâncare. Fiecare  copil este diferit, fiecare are gusturi, personalitate și stare de spirit diferite, încât nu întotdeauna e ușor să-i convingi să deschidă gura și să pape ce-au în farfurie. Iată câteva tactici care funcționează în cele din urmă.

Nu renunța

E normal ca un copil să aibă mâncăruri preferate și mâncăruri pe care nu le suportă – oricât de frustrant ar fi, și asta face parte din procesul creșterii. Dar, de cele mai multe ori, perseverența este cheia: încearcă de zece ori, de douăzeci chiar, până reușești. Nu face însă o tragedie din faptul că refuză farfuria cu legume la abur. Ia-I mâncarea din față și atât, fără multe comentarii. Încearcă din nou într-o altă zi. La un moment dat, s-ar putea să cedeze și să guste puțin… Dacă nu, asta e. Probabil că nu va mânca mâncarea aceea niciodată și nu e nicio nenorocire.

Laudă bunele obiceiuri

Caută modalități care să le trezească interesul și laudă-i când au comportamente sănătoase în privința alimentației. Este foarte important să-I convingem pe copii să vrea să mănânce singuri, să experimenteze gusturi și texturi noi, să testeze ingrediente. Dacă reușim să-I facem curioși, vor păși în afara zonei lor de confort și vor încerca lucruri noi.

Fii un model pentru micii mofturoși

Copiii imită și învață de la adulți, așa că arată-le drumul cel bun. Prezintă-le la masă o varietate de feluri, de culori ăi ingrediente și mănâncă și tu din toate. Odată ce te vor vedea făcând asta, e posibil să încerce și ei. Prefă-te că te superi dacă-ți fură din farfurie tocmai pentru a-I păcăli să încerce alimente pe care altfel n-ar avea de gând nici măcar să le încerce.

Deghizează legumele

Nutriționiștii și psihologii spun că nu e bine să facem asta, dar, dacă altfel nu se poate… Blendează în mâncarea lor preferată o cantitate mică de piure din legumele pe care le ocolesc. Dacă ai noroc, nu-și vor da seama, iar în timp poți crește cantitatea.

Stabilește o rutină

Încearcă să stabilești niște ore de masă și de gustare fixe de la o vârstă cât mai fragedă – e singura șansă să știi când le este și când nu le este foame. Doar așa îi poți feri de gustări nesănătoase și îi poți face interesați de mâncare.

Invită-i să gătească alături de tine

Pentru cei mici, gătitul poate reprezenta cea mai grozavă joacă. Iar dacă salata a fost făcută de mânuțele lor, e posibil să vrea să o și mănânce.

Nu în ultimul rând, Jamie Oliver ne roagă să nu uităm că cinele în familie pot fi uneori o sursă de haos, că un copil nu este un adult, deci nu fi foarte dur, că acela care gătește o mâncare probabil o va și savura. De asemenea, ne spune că e bine să ne concentrăm pe felurile de mâncare care le plac copiilor, nu pe cele care nu le plac și îi transformă în mofturoși. Iar dacă toată lumea de la masă mănâncă dintr-un fel anume, probabil că și ei o vor face.

Sursa foto: Northfoto.

Citește și:

De ce nu le plac copiilor legumele

Capriciile alimentare ale copiilor

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter