Temperamentul copilului şi cariera

De Stela Moisescu, pe

Copilul tău se foieşte atunci când îi schimbi scutecul, i se face somn la ore fixe sau este mofturos la mâncare? Află ce spune temperamentul despre viitoarea sa carieră.

Copiii au un anumit tip de temperament care îţi arată, chiar din faşă, ce fel de aptitudini va dezvolta el în viitor, aptitudini ce-l recomandă pentru o carieră sau alta.

Potrivit doctorilor Chess şi Thomas există opt tipuri de temperament ale copilului care îţi oferă primele indicii asupra carierei care i s-ar potrivi acestuia.

1. Dinamismul

Copilul tău se foieşte, este agitat şi nu stă nicio secundă pe loc? Din cauza vânzolelii ţi-e greu să-i schimbi scutecul? Află că acest temperament, al copilului dinamic, îl recomandă pe cel mic atât pentru o carieră sportivă, cât şi pentru una care implică responsabilităţi numeroase şi variate.

2. Intensitatea reacţiilor

Copilul tău reacţionează zgomotos şi dramatic chiar şi când este vorba de evenimente minore? În faţa evenimentelor fericite şi nefericite acesta are o reacţie exagerată?

Ei bine, un copil „intens”, deşi are un temperament dificil, pe termen lung dezvoltă o serie de aptitudini: tinde să-şi îndeplinească toate nevoile şi poate experimenta emoţii mai profunde decât restul lumii.

De aceea i se potriveşte ca şi profesie orice artă dramatică, precum actoria. În acest caz copilul are şanse mari să obţină exact ceea ce-şi doreşte.

3. Persistenţa

Insistenţa cu care un copil urmăreşte o activitate spune multe despre aptitudinile sale din viitor.

Copilul tău nu se clinteşte din faţa unui puzzle, indiferent cât de greu ar fi sau schimbă imediat activitatea? Este capabil să aştepte pentru a primi ceea ce doreşte? Reacţionează violent dacă îl întrerupi dintr-o anumită activitate?

Atunci când un copil nu încetează o acţiune, deşi i s-a spus acest lucru, este încăpăţânat.  În cazul în care rămâne fidel puzzle-ului, în ciuda dificultăţilor, este răbdător. În mod evident, aceşti copii vor avea şanse mai mari să-şi îndeplinească ţelurile.

Cei care abandonează activităţile greoaie şi preferă schimbarea, au şi ei atuuri. Aceştia vor dezvolta o mai bună latură socială, realizând că şi alte persoane pot veni în ajutorul lor.

4. Sensibilitatea simţurilor

Copiii sunt sensibili în faţa stimulilor fizici. Unii dintre ei, percep însă mai intens o schimbare de temperatură, gustul unei mâncări sau atingerea unei haine.

De exemplu, copilul tău reacţionează la orice fel de sunet atunci când îşi bea biberonul sau este mofturos la mâncare?

Copiii sensibili în faţa stimulilor externi tind să posede o creativitate mai mare, drept pentru care pot avea o afinitate faţă de domeniile artistice.

5. Predictibilitatea

Acest tip de temperament se referă la predictibilitatea funcţiilor biologice, precum apetitul şi somnolenţa.

Se pare că un copil căruia i se face foame sau somn în mod imprevizibil, se va adapta cu uşurinţă în cazul joburilor cu program haotic sau care presupun călătorii dese.

6. Ezitarea în faţa elementului de noutate

Este important de studiat felul în care copiii reacţionează în faţa unei situaţii inedite. Dacă cel mic pare că ezită atunci când dă peste ceva nou, nu e neapărat un lucru rău.

Copiii mai temători tind să gândească şi să analizeze înainte de a acţiona. E posibil să nu fie impulsivi în timpul adolescenţei.

Aşadar, cel mic poate face carieră într-un domeniu care are nevoie de un om cumpătat, cum ar fi cel ştiinţific.

7. Adaptarea la schimbare

Un copil se poate adapta mai greu în faţa schimbărilor sau tranziţiilor. Este dificil pentru copilul tău să se abată de la o rutină sau să facă trecere de la o situaţie la alta?

În acest caz, el va evita să rişte în viaţă şi va tolera mai uşor presiunea celor din jur.

8. Pesimismul

Se pare că acei copii care tind să vadă partea goală a paharului şi sunt firi serioase, nu volubile, vor avea succes în carierele ce presupun un simţ analitic ascuţit şi putere de evaluare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter