Programează-te pentru succes!

De Unica.ro, pe

De faptul ca mintea umana functioneaza asemanator unui computer, nu se mai indoieste nimeni. Numai ca unul mult mai rapid si mai eficient. Problema e, cum sa-l programezi?

Dupa psihologii americani, fani ai gandirii pozitive si ai programarii neuro-lingvistice, s-ar parea ca e suficient sa iti impregnezi mintea cu idei de reusita si succesul e garantat. Pe scurt: „Umpleti mintea cu gunoaie si vei avea rezultate mizerabile. Curata-ti capul de indoiala si slabiciuni si vei avea in cariera ordine si eficienta!”

Un iluzionist mai putin obisnuit

Britanicul Derren Brown e celebru pentru „iluzionismul psihologic” cu care reuseste sa-si uluiasca spectatorii. Citirea gandurilor, a amintirilor, tehnici de memorie sau control al mintii sunt instrumentele cu care isi face show-ul. Cat despre persuasiune… reuseste sa convinga aproape pe oricine, de aproape orice. El afirma ca nu crede in hipnoza, iar oamenii asupra carora actineaza nu sunt hipnotizati. E drept ca ii alege totusi pe cei mai sugestionabili, cu o anumita flexibilitate a mintii.

Un spectacol pe care merita sa-l vezi este „The Heist” in care, in urma unui asa-zis seminar motivational, ii face pe 3 dintre protagonisti (oameni seriosi, fara antecedente penale) sa faca un jaf armat. Sau, ma rog, sa incerce sa-l faca. Toata povestea e spectaculoasa, dar dincolo de asta, ramai cu ideea: daca cineva (in cazul acesta Derren Brown) reuseste sa „programeze” pe altcineva sa faca ceva imposibil, inseamna ca si fiecare dintre noi ne putem „autoprograma” sa facem ceva mai simplu. De exemplu, sa fim mai creativi, mai eficienti sau mai buni la… birou!

Ce stimuli progameaza mintea

1.    „Feeling good” (a te simti bine)
Primul si cel mai important pas este sa reusesti sa iti induci o stare de bine vis-a-vis de lucrul pe care ti-l propui. Se pare ca pe fond de negativitate, refuz sau inchidere nu se poate „cladi” nimic.

2.    Stimulente vizuale
Vizualizeaza, cat mai clar, scopul pe care ti-l propui. Cu cat e mai limpede imaginea pe care vrei sa o atragi, cu atat mai repede va deveni realitate. Pune la vedere graficul realizarilor asa cum ai vrea tu sa fie, cu anticipatie. Priveste cat mai des macheta proiectului sau fotografii in care erai in situatia pe care ti-o doresti.

3.    Stimulente auditive
Ai o muzica preferata, care te scoate din orice „cofa” de melacolie sau lene? Alege o astfel de bucata muzicala si foloseste-o ca pe un declansator al starii tale de bine si eficienta.

4.    Atentie la limbaj
Curata tot ceea ce spui de conotatii negative „stiu ca n-o sa iasa”, „nu pot”, „niciodata nu-i bine” etc. Afirma, in cuvinte, intotdeauna partea buna a lucrurilor. Si afiseaza-ti la vedere sloganuri sau citate mobilizatoare. Daca metoda ti se pare prea comunista, alege-ti un slogan personal pe care sa ti-l repeti cat mai des.

5.    Foloseste „ancore”
Mintea e extrem de receptiva la asa-zisele ancore, situatii, obiecte sau imagini care sa-ti aminteasca de scopul tau. E exemplu, de fiecare data cand te dai cu ruj (adica de mai multe ori pe zi), aminteste-ti sa-ti dai un pupic si sa te feliciti, cu anticipatie, pentru reusita ta. Chiar daca ti se pare caraghios, incearca, macar in gluma. Si lasa succesul sa vina spre tine!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter