Planifică-ţi cariera începând de azi!

De Unica.ro, pe

Astfel, vei fi cu mult înaintea acelor angajaţi care pe timpul crizei economice „hibernează” profesional şi abia după ce piaţa muncii îşi revine se dezmorţesc şi încep să se preocupe…

…de cariera lor. O planificare a carierei te va ajuta să menţii contactul cu piaţa, cu dorinţele tale şi-ţi va permite să ai în permanenţă un contur al propriei imagini profesionale, ceea ce te va face să-ţi revii mult mai repede după ce criza economică va dispărea.

Psihologul Alexandra Ionescu este de părere că o planificare a carierei ar da fiecărui angajat un sentiment de siguranţă şi încredere în propria persoană.

„E criză, banii sunt puţini însă nu renunţaţi să vă preocupaţi de cariera voastră. Nu vă mulţumiţi doar cu faptul că aveţi un serviciu şi atât. Gândiţi-vă ce vă doriţi, ce-ar trebui să faceţi după ce trece criza şi care sunt principalele obiective pe care trebuie să le atingeţi în perioada următoare”, spune aceasta.

Fă din planificarea carierei un eveniment obişnuit

Foarte important este să transformi planficarea carierei într-un proces obişnuit în viaţa ta. La fiecare jumătate de an, alege câteva zile în care vei face o introspecţie a parcursului tău profesional recent, a realizărilor şi eşecurilor avute şi a targheturilor stabilite pe care le-ai atins sau nu.

„Făcând acest lucru te vei putea situa oricând la un anumit nivel pe scara ta de valori şi-ţi vei putea îmbunătăţi acest status. Încrederea în sine şi în reuşită vor fi şi ele influenţate pozitiv”, spune Alexandra Ionescu.

Stabileşte noile obiective profesionale ţinând cont de rezultatele anterioare

Fiind mereu în măsură să observi ce-ai făcut bine şi ce nu, vei putea să-ţi conturezi şi calculezi noile „mişcări” profesionale care te vor apropia şi mai mult de obiectivul propus. Reflectarea asupra trecutului şi revizuirea paşilor pe care i-ai urmat te vor ajuta să-ţi planifici viitorul.

Fă liste cu lucruri care-ţi plac şi lucruri care-ţi displac

Atunci când nu ne place ceva, schimbăm. Aşa cum facem în viaţă, alegem lucrurile care ne plac şi le respingem pe cele care nu ne plac, la fel trebuie să faci şi în carieră.  Notează-ţi pe o foaie acele lucruri care-ţi plac în general în carieră şi acelea care nu-ţi plac.

Nu uita de trecutul tău profesional

Atunci când faci o analiză a trecutului tău profesional, nu face una a trecutului apropiat,  a ultimelor şase luni. Din când în când poţi să-ţi „priveşti” întreaga carieră şi să observi acele succese profesionale care au contat pentru tine cândva. În funcţie de ele poţi să-ţi planifici cariera şi dacă vrei să faci chiar o reorientare în carieră, analizarea acelor realizări te va ajuta să-ţi alegi un domeniu de activitate în care poţi pune mai mult în evidenţă acele abilităţi care ţi-au adus succesul în carieră.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter