Mental Fitness – Cum să îți antrenezi creierul pentru succes

De Elisabeta Cosmescu, pe Ultimul update Joi, 16 septembrie 2021, 11:31

Studiile spun că mintea produce zilnic circa 70 000 de gânduri, din care 80% sunt negative. Poate, din nevoia ancestrală de a se proteja, creierul a dezvoltat tendința de a pune mereu răul în față, concentrându-se mai mult pe eșecuri și primejdii… În ciuda acestui fapt, mintea poate fi antrenată să gândească pozitiv, ajungând treptat pe calea sigură a performanței și implicit a fericirii. Care sunt metodele și cum se aplică ele, am aflat de la Sandra Jitianu și Matei Stănculescu, coachi & cofondatori ai programului Mental Fitness România.

Ce înseamnă Mental Fitness și cui se adresează?

Conceptul se adresează celor care vor să își îmbunătățească nivelul de performanță, vor să relaționeze mai bine cu cei din jur și/sau vor să aibă o stare de mental wellbeing. Să fii fit din punct de vedere mental și emoțional înseamnă să știi ce să faci când apare o provocare, să ai cea mai bună reacție de care ai putea să fii tu capabil, în așa fel încât să obții maximul posibil din situația respectivă, iar din punct de vedere mental și emoțional să-ți păstrezi calmul și echilibrul și să poți rămâne în armonie cu cei cu care interacționezi.

Care sunt etapele unui astfel de program menit să excludă gândirea sabotoare din rutina zilnică?

În primele patru săptămâni din program lucrăm să ne identificăm Sabotorii și Judecătorul, învățăm cum să îi recunoaștem și primim instrumentele prin care să le „dăm volumul mai încet”. În a doua parte a programului facem trecerea către ceea ce noi numim Înțeleptul – partea luminată a Forței, ca să cităm din „Războiul stelelor”. Fiind un program menit să te ajute ca până la final să dobândești noi deprinderi, e gândit să te susțină din mai multe părți deodată. Pe lângă partea de informație care dezvăluie detalii interesante despre cum funcționează mintea noastră, lucrăm încă din prima săptămână cu aplicația, tocmai pentru a aduce momentele de practică în viața de zi cu zi a participanților astfel încât să treacă de la „da, știu, am înțeles” la „știu să aplic, practic și mi-a intrat în reflex”.

Programele de Mental Fitness pot fi urmate doar cu ajutorul unui coach?

E excelent dacă cineva citește și începe să și aplice ce scrie în cartea „Positive Intelligence” scrisă de Shirzad Chamine, care este lector la Universitatea Stanford și părintele Inteligenței pozitive. Poți încerca să lucrezi singur, dar prezența unui coach și disponibilitatea aplicației dedicate care să te însoțească pas cu pas în parcursul acesta sunt două elemente foarte importante, care, împreună cu grupul de suport, te ajută să ajungi la rezultate pe care singur îți va fi foarte greu să le obții.

Citește și:
Oportunitățile de carieră în noul context
Ce carieră își dorea Alexia Eram să urmeze în copilărie
De ce a renunțat Boris Johnson la cariera de jurnalist

Care sunt cei trei mușchi de bază ai fitnessului mental cu ajutorul cărora putem depăși situațiile care ne opresc din evoluție?

Primul este identificarea Sabotorilor. Este mult mai simplu să știi unde patinezi, ca să poți interveni acolo, decât să te lupți cu un dușman nevăzut. Al doilea mușchi este abilitatea de a transforma orice situație într-o șansă sau într-o oportunitate, lucru care nu ne vine mereu ușor, alteori trebuie să depunem un anumit efort ca să îl descoperim și apoi să transformăm ce s-a întâmplat în ceva valoros pentru noi sau pentru alții. Al treilea mușchi este autocontrolul. Degeaba poți găsi partea plină a paharului dacă nu te poți mobiliza. Asta poți face când ai acest „mușchi” al autocontrolului bine dezvoltat. Pentru asta există câteva tehnici, care, odată aplicate, corpul nostru poate să revină la o stare de echilibru, astfel încât să gândim limpede și să ne reconectam cu cei din jur.

În contextual actual, ce studii atestă eficiența conceptului de Mental Fitness?

Shirzad Chamine, creatorul metodei de Mental Fitness, a lucrat efectiv cu sute de directori executivi și cu echipele lor de manageri din companii internaționale celebre, dar și cu sportivi de performanță și a cercetat răspunsurile a peste 500 000 de oameni la nivel mondial. Statisticile clienților săi indică o productivitate mai mare la 93% dintre angajații care au trecut prin program, creșteri de vânzări cu până la 37%, performanțe mai mari cu 31% și creativitate de trei ori mai mare.

Ne puteți sugera un exercițiu ușor de aplicat care să antreneze inteligența pozitivă și mușchii performanței?

Un exercițiu pe care îl facem în programul de Mental Fitness e cel de contemplare în care, fără să ne încărcăm emoțional negativ cu nereușitele dintr-o zi anume, privim către ele dintr-o perspectivă a |nțeleptului. Este o tehnică pe care o deprindem în cursul programului – în așa fel încât să putem învăța din momentele în care am eșuat sau am fost puși la pământ de sabotorii noștri. Obiectivul este cel de a acționa mai bine și mai productiv pe viitor.

Mental Fitness - Cum să îți antrenezi creierul pentru succes

Cine este Sandra Jitianu
Consultant de business, trainer, coach ACC cu experiență în resurse umane, managementul schimbării și cofondatoare a Mental Fitness Romania. Cu o experiență de peste 10 ani în proiecte de consultanță în servicii financiare, retail, producție și servicii profesionale.

Mental Fitness - Cum să îți antrenezi creierul pentru succes

Cine este Matei Stănculescu
Psiholog, coach ACC, trainer și cofondator al Mental Fitness Romania. Cu experiență de peste șapte ani în consiliere psihologică și vocațională pe zone precum managementul schimbării, antreprenoriat și în industrii creative, ateliere, team buildinguri și traininguri.

Mental Fitness - Cum să îți antrenezi creierul pentru succes

„Odată cu debutul pandemiei, companiile au înțeles că rolul lor se extinde și au ales să se implice tot mai mult în păstrarea unei stări de echilibru la nivel fizic, mental și emoțional al oamenilor din echipe. Acest lucru a fost confirmat și prin studiile internaționale, care ne arată că wellbeingul se află, din perspectiva angajaților, în top trei priorități care ar trebui să rezulte în urma transformărilor petrecute actualmente în organizații. Exploratist derulează, din vara lui 2020, programe de wellbeing sub forma unor ateliere pentru angajați, pe teme ca echilibru emoțional, relaționare, wellbeing financiar, sens în profesie și în viață. Totodată, agenția a extins aceste programe și către copii, care, în timp ce părinții erau în workfromhome, după școală, aveau ocazia de a participa la ateliere distractive online, construite specific pe nevoile lor și facilitate de traineri profesioniști”, a spus Silviu Andrei Petran, Managing Director la Exploratist, prima agenție de employee experience din România.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter