Oportunitățile de carieră în noul context

De Stela Toderașcu, pe

Dacă până în pandemie aveam mai mulți clienți interesați de creștere în carieră în aceeași companie sau măcar în același domeniu, în ultimul an am observat o creștere semnificativă a celor care își doresc o schimbare de carieră. Unii știu clar ce își doresc și au nevoie de ghidare pentru a ajunge în jobul visurilor lor, alții știu doar că nu le mai place ce fac acum și că vor să descopere ce i-ar face fericiți din punct de vedere profesional.

Stela Toderașcu este Associate Certified Coach, fiind specializată pe coaching de tranziție sau schimbare de carieră și autoarea cărții „Let the coach talk: How to successfully change your career”, pe care o puteți găsi pe www.amazon.com. Alte detalii puteți găsi pe www.stelatoderascu.com sau îi puteți scrie la coach@stelatoderascu.com.

Oportunități în carieră

Chiar dacă multe companii au făcut restructurări și multe joburi nu mai există, au apărut și multe oportunități. În ultimele luni vedem o dinamică interesantă a pieței muncii și ca urmare a apariției a multor companii noi de tip start-up. Și dacă până la începutul anului exista o reticență în a risca siguranța jobului actual de muncă, observ o creștere a deschiderii de a încerca ceva nou.

Motivele sunt diverse: oboseala acumulată de la munca de acasă, unii nu se mai regăsesc în ceea ce făceau înainte și vor să facă ceva mai cu sens. Pandemia le-a dat multora de gândit dacă siguranța financiară este într-adevăr suficientă pentru a fi împliniți.

Fiecare dintre generațiile Z, Millennials, Generația X și Baby Boomer își au locul pe piața muncii actuale. Dar ce îi diferențiază și care sunt oportunitățile în carieră pentru fiecare dintre acestea?

Citește și: Reorientarea în carieră după prima tinerețe

Perfecționismul, prieten sau inamic

Burnout în timp de pandemie

Tu știi să te „vinzi“? Cum îți poți transforma brandul personal într-un produs irezistibil

Generația Baby Boomer

Cei din generația Baby Boomer au multă experiență și au tendința de a sta mai mult timp în același loc de muncă, dorindu-și stabilitate și siguranță în actualul lor rol. Printre nevoile lor se numără programul flexibil, dar și beneficiile medicale pe care le oferă angajatorul. Până acum, am întâlnit două profiluri evidente din această generație. Primul profil, cei care „țin cu dinții“ de actualul rol pentru a ieși liniștiți la pensie, fiind dispuși să se adapteze la noile cerințe pentru a-și păstra jobul.

Și al doilea profil: cei care după mulți ani de antreprenoriat sau viață de angajat în poziții de conducere, au suficiente rezerve financiare și se retrag înainte de vârsta de pensionare, trecând la o muncă part-time de consultanță, mai mult din dorința de a da mai departe din experiența lor și de a contribui la creșterea noii generații de oameni de succes. Pentru cei creativi sau cu un ochi artistic există posibilitatea de a deveni ilustrator sau designer de interior.

Cei cărora le-a plăcut să își aștearnă gândurile pe o hârtie, acum pot deveni contributori de conținut pe teme legate de expertiza acumulată pe parcursul vieții profesionale sau poate chiar a venit momentul să își lanseze prima carte. Cei care vor să ajute generațiile următoare să dobândească la rândul lor cunoștințele necesare, pot deveni profesori sau pot oferi consultanță sau meditații.

Generația X

Cei din generația X își doresc oportunități de creștere în carieră, acompaniate de programe de coaching, mentoring, training și dezvoltare. Pentru ei contează să aibă un plan de carieră bine definit și în același timp țin foarte mult la echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Iar atunci când unul sau mai mulți dintre factorii expuși mai sus nu sunt prezenți în viața lor profesională, intervine întrebarea dacă ar putea să facă și altceva din punct de vedere profesional pentru a se simți împliniți.

Varietatea de oportunități de carieră este mai mare decât la generația precedentă și depinde foarte mult de etapa profesională actuală. Dacă ești în pregătire pentru un rol de management, cel mai potrivit este ca, pe lângă trainingurile de leadership și mentoring, să apelezi la un program de coaching de career transition.

Trecând printr-un proces de coaching de career transition, vei fi pregătit să preiei cu încredere noul rol atât profesional, cât și emoțional și nu vei mai avea nevoie de câteva luni de adaptare.

Iar dacă te tot încearcă gândul de a face o schimbare de job, sau chiar de a deveni antreprenor, un program de coaching de career change te va ajuta să planifici momentul schimbării și să ai încredere că îți vor ieși toate așa cum ți-ai imaginat.

Despre ce așteptări au de la un loc de muncă și ce oportunități în carieră au generațiile Millenials și Z voi reveni în august.

Chiar daca fiecare generație este diferită din punct de vedere nevoi sau etapă a carierei, oamenii din diferite generații au și ceva în comun: dorința de a avea un program flexibil, de a avea oportunitatea de creștere și de dezvoltare, dar și un angajator care să țină cont de diversitatea nevoilor.

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter