Cele mai frecvente boli profesionale

De Unica.ro, pe

Dacă munceşti toată ziua, stai mult timp pe scaun, petreci aproape 10 ore în faţa calculatorului, nu faci mişcare, nu mânânci sănătos şi te consumi nervos pentru fiecare situaţie…

…dificilă de la serviciu, când ajungi acasă, cu siguranţă ai senzaţia că tocmai te-ai întors din război. Încet dar sigur, bolile profesionale îţi şubrezesc sănătatea, îţi afectează starea de spirit şi chiar îţi influenţează viaţa. Fără să-ţi dai seama, muncind ani la rând fără prea multe concedii, ajungi la 35 de ani şi constaţi că ai frecvent dureri de spate, de ceafă, de picioare, eşti nevoită să porţi ochelari şi te enervezi mult mai repede, pierzându-ţi răbdarea în situaţii la care în trecut nu aveai nici o reacţie de acest gen.

Toate aceste simptome sunt cauzate de condiţiile pe care le întâlnim zilnic la locul de muncă şi de lipsa noastră de iniţiativă în a diminua efectele bolilor profesionale.

Dacă până acum nu ai dat prea mare importanţă efectelor cauzate de condiţiile în care munceşti, ar fi timpul să devii mai atentă. Iată în continuare o listă cu cele mai răspândite afecţiuni cauzate de condiţiile de la locul de muncă şi câteva sfaturi care să te ajute să reduci efectele resimţite.

Afecţiuni ale ochilor

Cea mai frecventă este oboseala vizuală. De obicei se manifestă prin dureri de cap, pierderea clarităţii imaginii, vedere dublă şi înceţoşată sau senzaţii de usturime oculară. Ideal este ca pe lângă respectarea distanţei optime, de 50 – 70 cm, la care trebuie să pui monitorul faţă de ochii tăi, să foloseşti şi lentile multifocale special create pentru lucrul la calculator sau picături pentru ochi atunci când simţi senzaţia de usturime.

Afecţiuni ale oaselor şi muşchilor

Poate cele mai deranjante afecţiuni ce produc constant efecte în rândul angajaţilor care stau mult timp pe scaun sunt cele ale oaselor şi muşchilor. Cred că nu odată te-ai ridicat de la birou şi ai simţit o durere foarte puternică în zona spatelui sau a cefei. Uneori însă, discomfortul se poate extinde şi la picioare sau şolduri.

Evită să stai multe ore pe scaun fără să te ridici sau să faci aceleaşi mişcări mult timp. Este indicat ca la fiecare 30 de minute să te ridici şi să mergi puţin prin birou pentru relaxarea muşchilor. Atunci când o faci, nu te grăbi, nu te mişca brusc pentru că s-ar putea să-ţi cauzezi dureri mari la nivelul muşchilor neîncălziţi.

Afecţiuni ale sistemului nervos

Se ştie că stresul a fost declarat boala secolului. Foarte mulţi angajaţi din întreaga lume nu dau randament la serviciu, nu se pot concentra sau chiar aleg să renunţe la locul de muncă din cauza stresului prea mare. Atunci când simţi că acesta te copleşeşte încearcă să te relaxezi. Nu te mai lăsa afectată de fiecare moment dificil pe care îl traieşti la serviciu, nu va fi nici primul, nici ultimul. O atitudine puţin degajată te va ajuta să depăşeşti mai uşor aceste momente.

Afecţiuni produse de alimentaţia nesănătoasă

Foarte mulţi angajaţi fac greşeala de a sări peste micul dejun iar când ajung la serviciu, primul lucru pe care îl fac este să bea cafeaua de dimineaţă însoţită de ţigară. Prima masă adevărată este cea de prânz, care de cele mai multe ori este servită după ora 14:00. Practic, angajatul respectiv mănâncă cel mult de două ori pe zi, asta în cazul în care nu-şi impune să-şi menţină silueta prin renunţarea la masele servite după ora 18:00.

O altă mare greşeală a angajaţilor este faptul că mânăncă produse tip fast food, produse de patiserie sau dulciuri, care nu sunt cele mai sănătoase.

Chiar dacă pare ciudat pentru unii, pacheţelul luat de acasă te poate salva de multe probleme cauzate de alimentaţia nesănătoasă.

Afecţiuni respiratorii

Vara încă n-a venit, însă atunci când temperaturile de peste 40 de grade vor încălzi geamurile birourilor noastre, aparatele de aer condiţionat vor funcţiona la capacitate maximă.

În acel moment, bacteriile formate în conductele lor vor fie eliberate în încăperea unde tu îţi desfăşori activitatea. De aici până la apatiţia unor senzaţii de iritaţie a căilor respiratorii sau senzaţii de respiraţie îngreunată, nu este decât un pas.  

Asigură-te că înainte de venirea anotimpului cald, aparatele de aer condiţionat au revizia făcută şi filtrele schimbate. Sesizează orice problemă administratorului clădirii şi vei evita momentele în care sănătatea ta este pusă în pericol.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter