Mituri despre salarii pe timp de criză

De Unica.ro, pe

Salariul este una din sursele principale ale satisfacţiei profesionale, unul din motivele care stau la baza deciziei oamenilor de a-şi alege cariera sau angajatorul. Importanţa pe care…
…o acordam aspectului financiar a dat naştere unor idei preconcepute legate de modalităţi de retribuire şi tehnici de negociere.

Iată în continuare câteva mituri despre salariu care circulă pe timp de criză în rândul angajaţilor!

Salariul tău reflectă experienţa şi vechimea în muncă pe care le ai

În esenţă e adevărat, însă acum lucrurile nu mai stau deloc aşa. În această perioadă piaţa nu mai face o diferenţă vizibilă între un angajat cu exprienţă mare în muncă şi un începător. Mulţi dintre angajaţi sunt mulţumiţi acum doar cu faptul că au un serviciu şi nu mai privesc cu un atât de mare interes partea salarială.

Nu-ţi poţi negocia plecarea din companie

Când compania te anunţă că vrea să renuţe la serviciile tale, n-ai nimic de făcut pentru a convinge conducerea să nu recurgă la acest demers. În cazul în care motivele plecării tale nu sunt legate de acţiunile şi calitatea muncii poţi cel mult să negociezi numărul de salarii compensatorii pe care ţi le va da. Prin lege, compania este obligată să-ţi ofere un salariu compensatoriu, însă dacă eşti un bun negociator, poate vei reuşi să primeşti mai multe salarii.

Şefii te plătesc mai mult dacă te plac

Fals! Nimeni nu-ţi dă bani pe ochi frumoşi, mai ales acum în plină criză financiară. Poate înainte mai aveai o şansă de a primi o mărire salarială pentru faptul că şeful te simpatiza sau te aprecia.

Salariul spune tot despre tine

Cândva acest lucru se apropia mult de adevăr. Acum însă, într-o piaţă a muncii în declin continuu, oamenii capabili, cu experienţă şi de valoare sunt subevaluaţi financiar.

Alte idei preconcepute pe care le au angajaţii despre salarii în general

Un salariu de început, e doar un salariu de început

Total fals. Cele mai multe măriri salariale reprezintă un procent din actualul salariu care se va adauga în viitor. Dacă salariul tău este mic, mărirea salarială va fi şi ea nesemnificativă.

Acceptă prima ofertă salarială pentru un job şi fii mulţumită

În realitate ar trebui să negociezi de fiecare dată oferta iniţială pentru că asta reprezintă doar un pas din cei pe care trebuie să-i faci pentru a atinge salariul maxim pentru poziţia pe care lucrezi.

Dacă nu accept prima ofertă, altcineva o va face în locul meu

Candidaţii sunt de multe ori speriaţi că dacă nu acceptă rapid o ofertă salarială din partea companiei s-ar putea să piardă „trenul”. Ar trebui să te gândeşti totul că dacă o companie te vrea îndeajuns de mult, va fi dispusă să te plătească mai mult.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter