5 mituri false despre angajaţi

De Unica.ro, pe

Între şefi şi angajaţi au existat dintotdeauna conflicte, mărul discordiei având numeroase cauze. De la scăderea salariilor, la majorarea sarcinilor de serviciu şi până…
…la situaţii mai grave, multe dintre acestea par cazuri de abuz de putere.
Adevărul este că angajatul este privilegiat de lege, beneficiind de mai multe drepturi decât angajatorul, cu toate acestea , în realitate, de cele mai multe ori el pare victimă, iar şeful, un exploatator.

Iată câteva mituri false despre relaţia şef-angajat.

1. Dacă şeful tău este grosolan sau incorect, poţi acţiona legal împotriva lui

Din păcate, misoginismul sau grosălănia nu sunt interzise prin lege, prin urmare, comportamentul său bădăran nu este ilegal.

Poţi recurge la demersuri juridice doar în cazuri grave, cum sunt discriminarea religioasă, sexuală sau în cazuri şi mai triste, precum abuzul sexual.

În cazul în care nu te confrunţi cu aşa ceva, ar fi bine să nu iei personal mitocănia şefului tău. Unii se comportă aşa pentru că pur şi simplu asta e natura lor.

2. Directorul de resurse umane este de partea angajatului

Rolul departamentului de resurse umane este, mai presus de toate, acela de a asigura companiei angajaţii compatibili, pentru a servi necesităţilor acesteia.

Prin urmare, situaţiile în care departamentul de HR intervine între angajaţi şi angajatori, pentru a aplana anumite situaţii de conflict – nemulţumiri, greve etc. – va fi tot în interesul companiei.

Chiar dacă directorul HR îţi va părea drăguţ şi colaborator şi îţi dă impresia că îţi împărtăşeşte nemulţumirea, el va rămâne loial companiei.

Nu în ultimul rând, confidenţialitatea care ar trebui să existe între tine şi acesta s-ar putea să nu fie atât de bine păstrată cum crezi. Ţine minte: el nu este nici, psiholog, nici preot, iar scopul şefului poate fi chiar acela de a afla secretele angajaţilor săi.

3. Ai dreptul să refuzi delegaţiile de serviciu în afara orelor de muncă

Faptul că lucrezi de câţiva ani în acelaşi perimetru în care este amplasat biroul tău nu înseamnă că nu te poţi trezi într-o zi trimisă într-o delegaţie sau la un eveniment în interes de serviciu.

Chiar dacă în cartea ta de muncă nu te numeşti „reporter” şi în fişa postului nu sunt menţionate delegaţiile în inters de serviciu, şeful tău îţi poate cere să mergi la o întâlnire de afaceri, o reuniune cu nişte clienţi sau la un training pentru angajaţi.

4. Dacă nu eşti de acord cu evaluarea şefului poţi refuza să o semnezi

Evaluările periodice prin care unii angajatori aleg să monitorizeze performanţele angajaţilor lor pot fi, la rândul lor, obiective sau nu.

Însă, dacă ai impresia că şeful tău ţi-a subminat cumva performanţele într-un raport care indică doar rezultate satisfăcătoare, tot va trebui să îl semnezi.

Pentru că, faptul că îl semnezi nu înseamnă că eşti de acord cu fişa de evaluare, ci doar că ai primit-o. În acest sens, poţi semna „am luat la cunoştinţă că am primit o copie”.   
Pe de altă parte, simplul refuza de a semna acest raport, te va face şi mai vulnerabil în faţa şefului tău.

5. Salariile sunt stabilite corect

Colega ta care este angajată pe aceeaşi funcţie şi are aceleaşi îndatoriri ca şi tine, câştigă totuşi mai mult (sau mai puţin) decât tine. Din păcate, este o practică des întâlnită în multe companii, dar care nu se întâmplă de fiecare dată din iniţiativa şefilor.
 
Realitatea este că fiecare angajat are şansa să îşi negocieze salariul atunci când se angajează, pe baza experienţei şi a cunoştinţelor pe care le deţine. De asemenea, unele companii oferă măriri de salariu în funcţie de vechimea angajatului, lucru care conduce în mod firesc la diferenţe salariale.
 
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter