Limbajul trupului sau detectorul de minciuni

De Iulia, pe

Limbajul trupului este un instrument extrem de util, in societate, in general, si la job, in mod special. Cu putin antrenament poti descifra lucruri pe care interlocutorii evita sa le spuna.
Petreci cea mai mare parte din timp la birou si, de multe ori, ti-ai da si jumatate din salariu numai sa stii ce-i trece prin cap sefului sau colegilor. Ti-ar placea sa afli daca seful este multumit de munca ta sau daca colegelor le place fusta pe care o porti sau te-au complimentat din complezenta.

Spre deosebire de limbajul verbal, comunicarea non-verbala este mult mai greu de disimulat. Corpul nu stie sa minta asa cum reuseste mintea…

Unde si cum te uiti
Celebra butada „ochii sunt oglinda sufletului” nu-si pierde valabilitatea nici cand este vorba de comunicarea non-verbala. Cand vrei sa-ti dai seama ce gandesc ceilalti despre tine poti incepe cu ochii, unul dintre cei mai relevanti detectori de sinceritate. Trebuie sa fii foarte atenta la un detaliu: aspectul pupilei.

Daca pupila sefului se dilata cand ii prezinti noul proiect,  fie ii place ce aude, fie parfumul tau cel nou a meritat investitia. In schimb, cand te priveste cu ochi „mici” este clar ca l-ai suparat cu ceva chiar daca se va feri sa-ti spuna. Pupilele micsorate pot fi un semn ca nu e tocmai sincer cand iti spune, cu zambetul pe buze, ca nu este posibila o promovare.

In decalogul interviurilor fie ele de promovare, angajare sau de evaluare, ti se spune sa-ti privesti in ochi interlocutorul. De altfel, ai avut si tu o impresie neplacuta cand cineva ti-a vorbit fara sa te priveasca in ochi, ca si cum ar incerca sa te evite. Intr-adevar, este important sa te uiti in ochii celuilalt insa, daca nu-ti iese nu te ingrijora.

Nu toate persoanele au aceasta abilitate. In acest caz incearca sa-ti concentrezi privirea undeva in centrul fruntii, sau in jurul fetei. Orice s-ar intampla, evita sa-i privesti gura. In situatii protocolare, poate fi un gest fatal.

Cu mainile „curate”

Un alt barometru al limbajului non-verbal sunt mainile. Cum sa-ti folosesti mainile a facut de-a lungul timpului obiectul multor studii. Iti vine sa crezi sau nu, „comportamentul” membrelor superioare este extrem de important. Orice relatie incepe cu o strangere de mana.

Gestul ritual de salut este atat de important incat politicienii iau lectii speciale de strans mana. Trebuie sa-i intinzi partenerului o mana ferma. Strangerea de mana trebuie sa fie hotarata, insa nu zdrobitoare. Nimic nu este mai dezamagitor decat o mana moale, insa nici excesul de zel nu este recomandat. Mainile sunt foarte importante in sustinerea unei conversatii.

Cu ele argumentezi, negociezi, convingi, te aperi. Primul lucru, cand vrei sa-l convingi pe seful tau de bunele tale intentii este sa tii mainile la vedere. Palmele intoarse cu fata in sus denota deschidere si sinceritate. Chiar daca nu esti multumita de rezultatul unei discutii,  nu recunoaste asta tinand bratele incrucisate.

Aceasta pozitie defensiva echivaleaza cu un „Nu” spus in fata. In schimb, daca partenerul de dialog isi sprijina barbia in maini, este clar, trebuie sa treci la alt subiect. L-ai plictisit de moarte.

Nu te lasa tradata de picioare
Oricat ai fi tentata si oricat de comod ti s-ar parea, in timpul unei discutii cu o persoana importanta nu-ti incrucisa picioarele. Nu vrei sa-l superi si nici sa pari nesigura sau inchisa.

La inceput s-ar putea sa fie un gest mai greu de controlat intrucat avem tendinta sa ne incrucisam picioarele cand suntem emotionate sau stresate. In astfel de situatii oficiale, doar incrucisarea gleznelor respecta eticheta. Oricat ar fi de relaxant scaunul din biroul sefului nu-ti intinde picioarele in fata, daca nu vrei sa ratezi prima si sa-i pari dezinteresata. Daca inveti sa descifrezi limbajul trupului tau, si al celor din jur, vei avea acces la o nebanuita sursa de putere. Nu uita ca micile lucruri nespuse duc la marile decizii.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter