Favoriţii sorţii pe timp de criză

De Flavia Jurca, pe

Uneori îmi doresc să mă fi distrat mai mult, să fi învăţat mai puţin şi să mă fi orientat mai bine. Printre noi sunt oameni cu şcoală puţină, dar bună şi pe care o pot valorifica.
Au slujbe interesante şi distractive, călătoresc mult şi au timp pentru distracţie, familie şi vacanţe. E drept, nu au la fel de multe diplome pe perete, dar nu poţi (şi de ce ai vrea?) să faci plajă pe o hârtie cu antet.

1. Web designer – Majoritatea celor care lucrează pe astfel de poziţii nu sunt absolvenţi ai facultăţilor de arte. În primul rând pentru că în România nu există facultăţi care să predea toate calificările necesare pentru web design. Mulţi aleg cursuri specializate care se finalizează cu o diplomă emisă de Ministerul Muncii. Durează mai puţin şi aduce mult mai multe oportunităţi.  

2. Mecanic auto – Dacă ai maşină, cu siguranţă ai nevoie de inspecţii tehnice periodice, schimbări de ulei, mici reparaţii etc. pe care nu îţi permiţi să le faci cu mâna ta, în curtea blocului. Meseria de mecanic este una mereu căutată, bine plătită şi stabilă. Dacă eşti cu adevărat bun şi practici tarife rezonabile, reputaţia îţi va aduce şi mai mulţi clienţi, pentru că majoritatea oamenilor îşi iubesc maşinile.

3. Instalator – Cunosc un domn care este licenţiat în Drept, dar fiindcă nu a avut bani ca să intre în Barou, câştigă bani frumoşi din munca de instalator. Se promovează punând fluturaşi în căsuţele poştale ale blocurilor şi lucrează excelent, ceea ce l-a ajutat şi mai mult să îşi extindă afacerea. În general, acest gen de muncă nu necesită studii aprofundate, ci doar o şcoală profesională şi ucenicie.

4. Tâmplar – E surprinzător faptul că în era mobilierului ieftin şi simplu de asamblat mai e nevoie de tâmplari? Deloc, pentru că mobila se mai şi strică, iar piesele cu statut de antichităţi merită cu siguranţă să fie reparate. Dacă ai şi puţine cunoştinţe de restaurare, tâmplăria îţi poate aduce solicitări nenumărate şi bani pe măsură.

5. Măcelar – Primul meu job a fost la un abator din oraşul de unde sunt, şi am fost surprinsă cât de bine se câştigă făcând lucruri pe care mama le face acasă fără plată, respectiv tranşarea şi fasonarea cărnii. Eu am fost angajată temporar, dar colegii mei erau extrem de mulţumiţi de job şi îşi permiteau ieşiri dese la cumpărături în Austria. În plus, este una din meseriile cel mai des căutate în ofertele de muncă în străinătate.

Ar mai fi şi meseriile legate de înfrumuseţare – make-up artist pentru ocazii, fotograf de nunţi, coafeză etc…. însă pe timp de criză clientele devin mai pragmatice şi renunţă la multe dintre aceste servicii profesioniste, iar astfel rişti să ai perioade moarte, fără clientelă.

De reţinut este că puţini curajoşi care şi-au transformat pasiunea sau talentul în afacere pe cont propriu au acum o sursă de venit demnă de invidiat şi sunt scutiţi de neplăcerile statutului de angajat, dar şi de o mare parte din temerile legate de criză.

Foto: Shutterstock 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter