Experienţa contează mai mult în carieră

De Unica.ro, pe

Un sondaj efectuat de unul dintre cele mai cunoscute site-uri de joburi din România arată că respondenţii consideră în proporţie de 60% că experienţa primează în faţa studiilor.
Voci din resurse umane spun că studiile sunt un element important în CV, însă nu reprezintă un criteriu esenţial de selecţie. De multe ori însă, când căutăm un job întâmpinăm o problemă pe care majoritatea angajatorilor o ridică în timpul interviului de angajare, raportul dintre nivelul studiilor şi cel al experienţei acumulate.

Această balanţă de altfel, se înclină în funcţie de situaţie. Dacă vrei sa-ţi iei un job de entry level, pentru el primează atitudinea, prin entuziasm sau prin dorinţa de a face şi învăţa lucruri noi. Însă pentru un job în management sau coordonare şi formare a altor oameni amândouă sunt importante în aceeaşi măsură, împreună cu caracterul tău.

Experienţa reprezintă un criteriu esenţial în procesul de selecţie pentru majoritatea angajatorilor. Cu siguranţă acest aspect este influenţat de ritmul rapid de dezvoltare al celor mai multe companii de pe piaţă în ultimii ani. În aceste condiţii, de cele mai multe ori ca să reuşeşti să te angajezi, trebuie să fii specializată, ca să poţi deveni productivă într-un interval mai scurt de timp şi să te poţi familiariza rapid cu noul loc de muncă.

Studiile, importante şi ele, însă nu fac selecţia finală

Studiile sunt cu siguranţă un element important în CV-ul tău, însă nu reprezintă un criteriu esenţial în selecţia de personal. Există domenii precum drept, medicină, arhitectură sau contabilitate pentru care educaţia este vitală. Educaţia şi studiile sunt cele mai importante pentru a te angajat pe posturi de entry-level. Experienţa însă te ajută să înaintezi în carieră. 

Mai exact studiile sunt importante pentru calitatea organizării activităţilor (ele te ghidează, ştii ce să începi şi unde să ajungi), iar experienţa este importantă pentru performanţă chiar de la început (ştii cum să faci). Există situaţii în care atât studiile cât şi experienţa îşi spun cuvântul, având aceeaşi greutate în balanţă.

Acest aspect vizează de exemplu poziţiile în construcţii unde experienţa trebuie dublată de diplome, certificări, cursuri şi autorizaţii. Pe de altă parte sunt domenii în care oamenii chiar dacă nu au studii universitare şi de speciaizare, au în schimb o vastă experienţă care îi recomandă. Studiile pot fi foarte abstracte, pe când job-ul aduce latura practică a meseriei.

Fără expertiză dar cu răbdare

Lipsa experienţei poate reprezenta un impediment pentru tine dacă eşti la începutul carierei. Pentru a reduce această diferenţă este important în primul rând să ştii ce îţi doreşti şi în ce direcţie ai vrea să evoluezi. În acest caz pentru a avea un atu în etapa de angajare poţi să te implici în diferite proiecte de colaborare în domeniul de interes, să te documentezi şi să te înscrii la cursuri de specializare din domeniul respectiv.

Dacă n-ai experienţă, poţi compensa asta prin voluntariate, internship-uri, motivaţie crescută faţă de o anumită poziţie şi determinare. Înarmează-te cu răbdare iar când te angajezi trebuie să fii pro-activă şi într-o continuă căutare de oportunităţi care să-ţi sporească experienţa.

Cu siguranţă toate acestea vor fi considerate un plus de către un viitor angajator şi totodată vor sublinia motivaţia pentru domeniul respectiv şi determinarea ta.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter