Du-te să-ţi iei pranzul!

De Corina Buhagiar, pe

Rontai o grisina in fata computerului, sau iti iei o gogoasa intre doua sedinte? O supa instant sau o bucata de pizza e deja un festin? E clar, trebuie sa-ti iei pauza de masa inapoi!
Mereu ti-ai spus ca ai un motiv serios pentru care esti lipita de scaun desi n-ai mai mancat de-aseara. De dragul sanatatii tale merita sa schimbi aceasta situatie. Cauta motivul tau printre cele obisnuite si invata cum sa-l dezamorsezi.

„Nimeni altcineva din birou nu-si ia pauza de masa.”
Foarte rau! E momentul, deci, sa te transformi in leader de opinie. Nu peste mult timp or sa-ti multumeasca! Trebuie doar sa te interesezi de un loc in apropiere unde se mananca bine, ca sa ii conduci la fix. Mai greu e pana il convingi pe primul, restul vor veni de la sine dupa ce vor vedea fetele vesele si satisfacute cu care va intoarceti de-acolo.

„Sunt prea comoda sa ma deplasez, mai bine nu ma mai duc nicaieri.”
Acesta ar fi adevarul. Pentru ca de fapt iti spui: e prea cald, prea frig, prea departe… Nicio problema! Cauta pe net o firma de catering cu mancare buna si-o sa vi-o aduca la birou. |mbie-ti si cativa colegi, fiindca de obicei au o suma minima pentru care se deplaseaza. Prima data fa tu comanda si strange banii. Dupa aceea se vor oferi si altii. Sau va organizati prin rotatie.

„Ma tem ca ceilalti or sa creada ca nu sunt detul de implicata in job-ul meu.”
Cine sa creada? Colegii? Niste invidiosi! Poti sa le demonstrezi ca-ti respecti deadline-urile si fara sa iti lasi stomacul sa roada in gol. {eful?… Nu-ti face griji,  stie si el ca un angajat satul si fericit e mai valoros decat unul nemancat si nervos. Mai ales pe termen lung! Singura conditie este sa nu intarzii din pauza nici un minut si sa te apuci de treaba imediat ce te-ai intors.

„Am prea mult de lucru!”
Daca crezi asta cu sinceritate, ceva nu e in regula! Trebuie sa te opresti o clipa si sa iti pui niste intrebari mai serioase. Nu cumva ar mai trebui angajat cineva sa te ajute? Sau poate nu-ti organizezi bine timpul? Pauza de masa de 15 minute in opt ore de munca e consfintita prin lege. Nici o treaba, oricat de pasionata sau daruita ai fi, nu trebuie sa te opreasca de la acest minim necesar.  

„Nu vreau sa cheltuiesc banii. Incerdibil ce scump e sa mananci in oras!”
Aici ai dreptate! Mai ales daca faci calculul: salariu minus cat costa pe luna sa mananci in oras. Mai ca iti vine sa postesti pana diseara. Dar tot nu e o scuza, caci poti sa-ti aduci mancare de-acasa! E o obisnuinta foarte benefica, chiar daca va trebui sa te trezesti cu zece minute mai devreme pentru asta. Stii exact ce mananci, fentezi E-urile si junk food-ul. Ideal!
 
„Trebuie sa termin asta la timp, nu vreau sa ma intrerup acum.”
Este scuza cea mai des intalnita. Si amani, si amani, pana te trezesti ca mai e putin si pleci acasa, asa ca nu mai are rost. Amintesti totusi ca organismul are si el ritmurile lui. O „setare” foarte veche a speciei este sa se hraneasca ziua, cand e soarele in varful cerului. Nu-l lasa sa oboseasca intrebandu-se „azi nu mai mancam?” Fa-i placerea si stabileste-ti o ora (cat mai) fixa pentru pranz.

„Mai bine in timpul asta fac altceva”
Toti au plecat la masa iar tie nu prea iti e foame, iar pauza e atat de pretioasa!… Vrei sa o suni pe Mimi, ca n-ati mai vorbit de mult, sa verifici ce ti-a mai trimis scumpi pe mail, sau pur si simplu sa citesti un ziar. Te inteleg. Dar peste un timp tot o sa ti se faca foame. Ce-o sa faci atunci? Vestea buna e ca apetitul se poate disciplina. Dureaza un pic autoinductia relexului Pavlow, dar stocmacul tau o sa-ti fie recunoscator.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter