Cum să aplici pentru un job din străinătate

De Unica.ro, pe

Dacă vrei să-ţi găseşti o slujbă în afara ţării trebuie să începi cu o cercetare a pieţei de interes, să cauţi anunţuri online, în presă şi la firmele de recrutare.

Înainte de a aborda aspectele care deosebesc un angajator din România de unul din afara ţării, CV-ul sau resume-ul tău trebuie să fie redactat ţinând cont de informaţiile care ar putea să fie relevante pentru acel angajator. Dintr-un CV bine făcut nu poate să lipsească o scurtă descriere a activităţii specifice fiecărei poziţii prezentate.

În ceea ce priveşte specificul unui CV prezentat unui angajator din străinătate, ar fi util să ţii cont, atât în alegerea informaţiilor cât şi în alegerea formei de prezentare, de eventualele diferenţe culturale, sau de specificul poziţiei în contextul companiei sau chiar în contextul economic al ţării respective.

Resume-ul şi CV-ul în alte state

În ţările europene cele două denumiri se confundă. Spre exemplu, în Statele Unite ele au în vedere două abordări diferite. Resume-ul este o scurtă prezentare de una, maxim trei pagini a experienţei profesionale  şi  a calificărilor tale, în timp ce CV-ul este o prezentare detaliată a parcursului profesional având între trei şi zece pagini.

Cadrul legislativ din Statele Unite şi Canada determină includerea a cât mai puţine informaţii personale în CV sau resume. Astfel, ca urmare a evitării acuzaţiilor de discriminare, angajatorii nu solicită informaţii de genul: vârstă, rasă, religie, sex, statut social sau număr de copii.

În state ca Germania şi Elveţia documentele trimise de aplicanţi în scopul susţinerii candidaturii lor (CV, poză, scrisoare de intenţie, etc.) se returnează într-un interval de trei, şase luni celor care nu au fost selectaţi. Candidaţii din UK şi Irlanda care aplică pentru posturi de middle şi top management preferă să îşi transmită către recrutor CV-ul printat pe o hârtie mai groasă şi de o calitate superioară.

În unele ţări ca Franţa şi Japonia se mai păstrează încă obiceiul solicitării completării de mână a unui formular standardizat sau a scrisorii de intenţie pentru aplicaţie.

Astfel analiza grafologică vine în sprijinul evăluarii personalităţii candidatului. Rirekisho este denumirea resume-ului tradiţional japonez de două pagini care are în vedere mai mult un profil personal al aplicantului şi care se completează de mână în limba japoneză.

Cronologic, funcţional sau mixt?

Deşi există unele diferenţieri, în formatul CV-ului, în funcţie de zona angajatorului, un CV ca să atragă atenţia trebuie să fie adaptat în funcţie de poziţia pentru care se aplică şi experienţa candidatului. Există trei tipuri: CV-ul cronologic, cel funcţional şi mixtul.

Cel cronologic, trebuie să cuprindă informaţii în ordine cronologică sau invers cronologică, referitoare la experienţa ta profesională. Angajatorii preferă acest model considerându-l cel mai relevant şi cel mai uşor de citit.

CV-ul funcţional îţi dă posibilitatea de a-ţi evidenţia şi corela abilităţile cu realizările. Acest tip îl poţi folosit numai atunci când ai un număr relevant de calificări şi competenţe.

Mixtul le îmbină pe cele de mai sus însă, dacă nu este bine structurat şi poate genera confuzii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter