Religia care a câștigat cei mai mulți adepți în România, în ultimul deceniu. Numărul ortodocșilor scade

De Ovidiu Cojocaru, pe Ultimul update Marți, 03 ianuarie 2023, 14:08

România a pierdut peste un milion de locuitori de la ultimul recensământ, adică peste 5% din populație, potrivit datelor provizorii anunțate de INS. Iar odată cu scăderea populației, a scăzut și numărul credincioșilor din țară.

19,53 milioane de oameni trăiau în România, potrivit recensământului din 2022. Dintre aceștia, doar 16 milioane au declarat religia. 85,3% dintre persoane sunt de religie ortodoxă, 4,5% romano-catolici, 3,0% de religie reformată și 2,5% penticostali, scrie Știrile ProTV.

Numărul credincioșilor din România, în scădere

Cea mai mare scădere s-a înregistrat în numărul ortodocșilor. De la peste 16,3 milioane în 2011, acum sub 14 milioane de persoane au declarat că sunt de religie ortodoxă – cu 2,3 milioane mai puțin, în 10 ani.

Citește și: Atei vs. credincioși. Vedete de la Hollywood care (nu) cred în Dumnezeu

Și numărul romano-catolicilor este în scădere. De la peste 870.000, în anul 2011, aceștia au ajuns în 2022 la 741.000. Cu 100.000 a scăzut și numărul reformanților, de la 600.932, la 495.380.

Religia care câștigă tot mai mulți adepți

Cu toate acestea, există o religie care a câștigat numeroși adepți în ultima perioadă. Penticostalii sunt cu 42.000 mai mulți. Dacă în 2021 362.000 de rezidenți se declarau penticostali, acum numărul a crescut la peste 404.000.

Citește și: Cum să scrii un acatist la biserică și cu ce te ajută!

Cei mai mulți dintre aceștia sunt români, aproape 296.000 și romi, aproape 96.000.

La recensământul desfășurat anul acesta, doar 57.000 de oameni s-au declarat atei, și 71.000 au spus că sunt fără religie. Iar agnostici sunt 25.000.

Regulile după care se ghidează membrii comunităţii penticostale

Religia penticostală este o religie neoprotestantă care pune accentul pe relaţia nemijlocită dintre om şi Dumnezeu, prin botezul cu Duhul Sfânt. Biserica Penticostală are un set de reguli pe care-l urmează de peste un secol, scrie Adevărul.

Penticostalii cred că Biblia este singura normă în viaţa de credinţă. Copiii penticostalilor, ca şi ceilalţi oameni, nu pot fi botezaţi până ce nu ajung să se convingă singuri că Isus este Mântuitorul lor personal.

Penticostalii cred în vindecările divine (supranaturale). Bolnavii sunt unşi cu untdelemn într-un ritual de vindecare. Penticostalii oficiază Cina Domnului cu pâine nedospită (azimă) şi rodul viţei, nefermentat. De asemenea, ei practică gestul umilinţei, simbolizat de ritualul spălării picioarelor.

Penticostalii cred în darul limbilor. Prin aceasta se înţelege vorbirea supranaturală prin care adeptul pocăit, înzestrat cu acest dar, vorbeste într-o limbă pe care nu o cunoaşte.

Biserica penticostală are o casă proprie de pensii

Biserica Penticostală poate primi membri de probă, pentru un anumit timp. În acest timp, candidatul este cercetat asupra stării lui sufleteşti şi, după ce a pus capăt păcatelor sale şi a dat dovadă că el cunoaşte toate principiile Bisericii, poate fi botezat în apă şi primit ca membru

Biserica Penticostală are dreptul să-i excludă pe acei membri care, după ce au fost îndemnaţi de mai multe ori la pocăinţă pentru abaterile lor, stăruiesc mai departe în săvârşirea păcatului. Prin excludere ei pierd dreptul de membru.

Biserica Penticostală are o Casa de Pensii şi Ajutoare care se organizează potrivit regulamentului propriu de organizare şi funcţionare şi conform normelor legale în vigoare referitoare la sistemul de pensii şi asigurări sociale. 

Biserica Penticostală nu permite ca un credincios să se căsătorească cu o necredincioasă sau invers. Divorţul este îngăduit numai în cazul de adulter dovedit.

Concubinajul şi avortul nu sunt îngăduite. Penticostalii serbează ca zi de odihnă ziua de duminică.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter