De ce există confidenţialitate salarială

De Unica.ro, pe

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să vezi la finalul lunii fluturaşii de salariu ai tuturor colegilor de serviciu? Ţi-ar plăcea să ţi se prezinte la intrarea în companie o grilă salarială…

… în care să fie precizate salariile pentru fiecare nivel profesional?

În majoritatea companiilor la semnarea contractului de muncă noii angajaţi sunt nevoiţi să semneze un acord de confidenţialitate al salariului. 

„Confidenţialitatea salarială nu există în proporţie de 100% în nici un fel de companie, mică sau mare, românească sau multinaţională. Motivul este simplu – angajaţii vorbesc între ei şi îşi împărtăşesc informaţii legate de salariu. Acest lucru este inevitabil. Însă, conceptul de confidenţialitate salarială încearcă să minimalizeze cazurile în care salariile tuturor angajaţilor sunt făcute publice”, explică Adriana Boşcănici, managing partner la compania Trainart şi membru HR Club.

De ce trebuie ca salariile să fie confidenţiale?

„Confidentialitatea salarială este esenţială într-o companie, având motivaţii practice”, consideră Adriana Niţă, senior HR specialist la compania SC Azali Trading SA. De exemplu, spune aceasta, „se poate ca angajaţii de pe aceeaşi poziţie să fie remuneraţi mai slab decât alţii şi atunci s-ar putea simţi demotivaţi”.

De aceeaşi părere este şi Adriana Boşcănici care spune că dacă salariile nu sunt cunoscute, există o mai bună colaborare între angajaţi, pentru că eventualele nemulţumiri, neînţelegeri şi poate chiar conflicte care ar apărea, sunt evitate.

Pachetele salariale personalizate, un alt motiv

Dana Popa, director resurse umane la compania Snack Attack şi membru HR Club, spune că un alt motiv pentru care confidenţialitatea salarială este importantă, îl reprezintă faptul că uneori există pachete salariale personalizate  pentru angajaţi. Aceste pachete sunt rezultatul unei negocieri între ei şi angajator şi dacă ar fi făcute publice, ar duce la frustrări în rândul colegilor sau uneori chiar la conflicte.

Transparenţa salarială necesită explicaţii

În eventualitatea în care salariile ar fi transparente, atunci ar fi nevoie de explicarea acestora, de punerea lor în context, de explicarea tuturor responsabilităţilor postului respectiv către întreaga companie şi spre exemplu, de ce managerul X are un salariu poate de 10 ori mai mare decât un consilier.

„Acest lucru cere timp şi tot nu ar putea evita conflictele şi nemulţumirile sau neînţelegerile, pentru că ştim că nu poţi mulţumi pe toată lumea, oricât de corect ai fi”, mai spune Adriana Boşcănici.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter