Concedierea, şansa reinventării carierei

De Unica.ro, pe

Ţi-ai pierdut locul de muncă? Domeniul în care lucrezi este afectat de criză şi cauţi de ceva timp o companie unde să te angajezi, dar nu găseşti? Poate ar trebui să te gândeşti…

… că acest lucru ar putea fi o şansă pentru tine de a-ţi reinventa cariera. Pentru foarte mulţi dintre noi, cariera nu reprezintă o simplă modalitate de asigurare a confortului financiar. Ea este un stil de viaţă, o sursă de satisfacţii şi un mod de exprimare a aptitudinilor personale.

Din păcate, în ultimul an, tot mai mulţi angajaţi rămân fără locuri de muncă şi nu au şanse prea mari să se reangajeze curând. Problema este că pentru mulţi pierderea locului de muncă semnifică şi pierderea unei dimensiuni importante din viaţa lor.

Însă, pentru a evita declinul psihic produs de pierderea serviciului, psihologii susţin că angajaţii respectivi ar trebui să-şi reevalueaze dorinţele şi aptitudinile profesionale şi să-şi stabilească noi obiective de atins. Astfel, angajaţii îşi reinventează cariera, iar viaţa lor profesională intră într-o nouă etapă total nouă şi necunoscută.

Pierderea locului de muncă poate fi o dramă pentru orice angajat, mai ales într-o asemnea perioadă, spune psihologul Alexandra Ionescu. „Se poate întâmpla ca domeniul în care un angajat s-a specializat, să fie grav afectat de criza economică şi astfel el să fie nevoit să se orienteze către alt domeniu. În acest caz, angajatul ar trebui să ia în calcul toate interesele şi abilităţile sale profesionale şi să se gândească serios la o reinventare a carierei”, consideră aceasta.

Cariera într-un singur domeniu, pe cale de dispariţie

Dacă pentru generaţiile trecute alegerea unei cariere reprezenta „un pas” făcut pentru tot restul vieţii profesionale, în zilele noastre acest aspect nu mai este la fel de valabil.

„Lucrurile mereu aflate în schimbare, stresul în creştere, dezvoltarea continuă a pieţei muncii şi mai nou criza financiară, îi determină pe angajaţii din noua generaţie să ia în considerare şi posibilitatea alegerii unei noi traiectorii profesionale”, explică psihologul.

Pentru acei angajaţi care de obicei sunt dornici să se dezvolte continuu, care acceptă noile provocări şi care vor să atingă un stadiu profesional cât mai înalt, reinventarea carierei poate fi mai uşoară, spune specialistul.

Şutul şi pasul înainte

Alexandra Ionescu spune că acest „şut” primit de unii angajaţi, poate fi privit şi ca un lucru bun. „Am întâlnit foarte mulţi angajaţi care la nişte vârste fragede au pornit pe drumuri profesionale de care în timp nu au mai fost atât de încântaţi. Destui dintre aceştia preferau să meargă în continuare în acea direcţie din teama de nou şi în ideea că deja au petrecut câţiva ani într-un domeniu. Reinventarea în carieră ar fi dus în vizunea lor la irosirea acelor ani de experienţă”, spune aceasta.

Pierderea locului de muncă însă, poate fi un imbold de reinventare a vieţii profesionale pentru toţi acei angajaţi care până acum s-au temut să facă acest lucru.

Paşi de urmat

Psihologul a numit şi câţiva paşi pentru cei care vor să facă schimbarea:

– alege lucrurile care-ţi plac in actuala carieră
– gândeşte-te care sunt noile aptitudini pe care ţi le-ai dezvoltat de când ai început să-ţi construieşti cariera
– explorează noile oferte de muncă şi vezi ce domenii s-au dezvoltat în ultimii ani
– nu uita de vechile dorinţe profesionale pe care în timp le-ai dat de-o parte
– fă alegerile după placul inimii

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter