(P) Skiathos, un colț de paradis pitoresc

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 24 februarie 2020, 16:52

Skiathos este una dintre cele mai boeme insule grecești, un petic de pământ cât un sfert de București, dar care găzduiește circa 69 de plaje dintre cele mai diverse. Situată în Marea Egee aproape de Skopelos și Alonissos, Skiathos este cea mai verde insulă din grupul Sporadelor de Nord, fiind acoperită de păduri dese de conifere, chiparoși și vegetație luxuriantă ce se întinde până aproape de litoral. 

AeroVacanțe este singurul turoperator ce deține în portofoliul său zborurile directe spre Insula Skiathos, cu plecări din principalele orașe ale țării (București, Cluj Napoca și Timișoara). Dacă nu ți-ai făcut încă planuri pentru vacanța de vară, profită acum de Ofertele Early Booking proaspăt lansate de AeroVacanțe și rezervă din timp un sejur în Skiathos cu zbor direct din Timișoara! Pachetele pornesc de la numai 299 euro/persoană, pentru 7 nopți de cazare cu mese conform programului ales, taxe de aeroport și asistență turistică!

Skiathos se bucură de o moștenire bizantină unică, din care fac parte clădiri, cetăți, bisericuțe și monumente, majoritatea dintre ele aglomerate în capitala Chora situată între două porturi pitorești. Farmecul locului se datorează, îndeosebi, zonei de coastă ce ocupă circa 45 km presărați cu plaje aurii din nisip fin și fâșii de prundiș argintiu, izolate între stânci pe coasta de nord a insulei. 

Aceste peisaje luxuriante au fost surprinse și în cadre de film, Skiathos devenind cunoscută în toată lumea datorită musicalului de dragoste „Mamma Mia!” (o odă închinată fanilor trupei ABBA pe melodiile cărora se desfășoară întreaga acțiune a filmului),  ce a fost turnat în cea mai mare parte aici, cât și pe insula vecină, Skopelos.

Skiathos Town și atracțiile sale

Capitala insulei reprezintă o atracție în sine pentru oricine ajunge aici. Mic, compact și extrem de boem, orașul Skiathos are formă de amfiteatru și este dominat de vile neoclasice zugrăvite în alb și albastru, de o coliniță înțesată de mori de vânt, dispunând de două porturi pitorești, bisericuțe și mici piețe înțesate de localuri intime.  

Strada Papadiamandis este cel mai popular loc din vechea Chora, unde găsești cafenele, taverne, baruri și magazine de suveniruri dintre cele mai diverse. În capătul său se află și Casa Memorială Alexandros Papadiamandis, unde a locuit iubitul scriitor grec alături de familia sa, și în care sunt expuse obiectele sale personale, mauscrise, fotografii vechi sau picturi. 

De aici o poți lua spre Bourtzi, o veche cetate așezată între cele două porturi ale orașului, ce păstrează urmele bizantinilor și care te răsfață cu priveliști memorabile spre Tsougria, o mică insuliță. Pe acest petic de pământ nelocuit găsești o tavernă pescărească înconjurată de pini și o plajă privată cu nisip fin, unde te poți retrage în zilele fierbinți de vară.

Cele mai frumoase plaje

La capitolul plaje, Skiathos este una dintre cele mai ofertante insule grecești, în ciuda dimensiunii sale reduse de numai 49 kmp. Cea mai cunoscută dintre ele este Koukounaries, compusă din nisip foarte fin, auriu, încadrată perfect între marea azurie și pădurea bătrână de pini declarată Arie Națională. 

Este urmată îndeaproape de Lalaria, o plajă izolată și sălbatică de pe coasta de nord a insulei, la care poți ajunge doar pe calea apei. Arcul de stâncă ce răsare din mare, Peșterile Albastre din apropiere și valurile de un turcoaz neverosimil o transformă în una dintre cele mai spectaculoase plaje grecești. 

Cea mai dezvoltată dintre plajele insulei Skiathos este, fără îndoială, Troulos – un „covrig” de aur cu nisip fin, marea limpede și dealuri brodate de pini și măslini, unde vei găsi numeroase centre nautice, taverne și magazine de suveniruri cu care să-ți umpli timpul la prânz. 

de Mădălina Isar 

Sursa foto: pixabay.com

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter