UE vrea să pună capăt exploatării copiilor prin muncă până în 2025

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 11 iunie 2021, 16:34
Uniunea Europeană a hotrărât să pună capăt exploatării copiilor prin muncă până în anul 2025, anunțul venind în Ziua contra Exploatării prin Muncă a Copiilor.

În anul 2020, 160 de milioane de copii munceau în întreaga lume, iar 80 de milioane dintre ei erau supuși unor munci periculoase. Un raport comun UNICEF și OIM (Organizația Internațională a Muncii) estimează că jumătate din numărul copiilor care muncesc au vârste cuprinse între 5 și 11 ani. UE amintește că, în pofida pandemiei, trebuie să se intensifice eforturile de apărare a drepturilor copiilor.

„Copiii sunt primii care au de suferit din cauza sărăciei, a excluderii, a inegalităților și a conflictelor, așa că este vital ca țările să fie ajutate să își consolideze și să își extindă programele de protecție socială, să garanteze accesul la educație continuă și intensifice controalele pe piața muncii”, arată UE într-un comunicat de presă, citat de Digi 24. „În timp ce luptăm împotriva pandemiei, trebuie să intensificăm eforturile ca drepturile copiilor să nu se restrângă, iar această strategie trebuie să fie în centrul politicilor privind recuperarea post-Covid”.

Citește și: Guvernul a aprobat OUG pentru a sprijini artiștii afectați de pandemie

Citește și: Raluca Turcan: „Unu din trei copii cu părinții plecați la muncă în străinătate e lipsit de îngrijire”

Mai mult, milioane de copii riscă să rămână angrenați în muncă, din cauza pandemiei și a consecințelor economice pe care aceasta le are. „Ceasul ticăie”, se subliniază în comunicat. „Ne angajăm să revenim la tendința pozitivă din ultimele decenii și să accelerăm ritmul pentru ca exploatarea copiilor prin muncă, sub toate formele, să înceteze până în 2025. Copiii dețin cheia unui viitor mai bun, iar lumea trebuie să le permită să își pună în valoare la maximum potențialul pe care îl au”.

Strategia UE vizează consolidarea legislației și intensificarea controalelor efectuate de inspectorii de muncă. De asemenea, în strategia UE de combaterea a traficului de ființe umane, protecția copiilor ar trebui să aibă un rol-cheie, întrucât printre victimele exploatării prin muncă se numără și copii care sunt victime ale traficului de persoane.

În plus, sunt necesare măsuri de sprijin social și economic pentru a sprijini familiile copiilor care muncesc, pentru a le ajuta să iasă din sărăcie și să aibă acces la educație.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter