Cum faci mască de protecție cu filtru hepa, din bumbac sau din hârtie

De Camelia Sinca, pe Ultimul update Miercuri, 08 aprilie 2020, 10:05
Masca de protecție de față (chirurgicală, de unică folosință) este unul dintre obiectele esențiale pentru apărarea organismului de viruși si bacterii atunci când intrăm în contact cu persoane posibil infectate de noul coronavirus. Dacă însă nu ati reușit să cumpărați măști chirurgicale de unică folosință din cauza stocurilor epuizate, vă puteți confecționa acasă o mască de de față pentru a vă proteja atunci când este necesar să ieșiți din casă și să ajungeți în locuri ce ar putea fi aglomerate. Iată cum faci mască de protecție acasă și ce materiale sunt necesare pentru a o confecționa!

Măști de protecție făcute acasă

Diferența dintre măștile chirurgicale din comerț și măștile de protecție ce pot fi confecționate acasă constă în distanța dintre firele care formează materialul. Măștile chirurgicale din comerț sunt confecționate dintr-un material fabricat prin presare, iar firele nu sunt țesute ori tricotate, tocmai din acest motiv anumite fibre par că sunt lipite într-un mod neregulat. Conform unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, măștile de protecție confecționate acasă, spre deosebire de cele chirurgicale din comerț, ajung să filtreze aproximativ jumătate dintre particulele și virusurile din aer. Nici măștile chirurgicale din comerț nu opresc particulele 100%, ci în proporție de 96%.
Cum faci mască de protecție din materiale pe care le ai în casă

Cum faci mască de protecție din materiale pe care le ai în casă

Tot în urma studiului efectuat de către cercetători, aceștia au declarat faptul că prosoapele de bucătărie textile și materialul din care sunt făcuți sacii de unică de folosință pentru aspirator opresc cele mai multe bacterii, spre deosebire de materiale precum mătase sau in.
Materiale utilizate pentru a testa măști de protecție acasă (în ordinea din tabel: 100% bumbac - material de tricou, eșarfă, prosop de bucătărie din material textil, față de pernă - simplă și antimicrobiană, mască chirurgicală, filtru aspirator, amestec de bumbac, lenjerie și mătase). Sursa studiu

Materiale utilizate pentru a testa măști de protecție acasă (în ordinea din tabel: 100% bumbac – material de tricou, eșarfă, prosop de bucătărie din material textil, față de pernă – simplă și antimicrobiană, mască chirurgicală, filtru aspirator, amestec de bumbac, lenjerie și mătase). Sursă studiu 

Medicul Virgil Musta, șeful secției de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” a declarat într-o postare pe grupul City Doctors, citat de Adevărul, despre masca de protecție următoarele: „Purtaţi mască (sper să înceapă să fie disponibile pentru toată lumea cât mai repede). Dar trebuie să ştiţi că masca nu vă protejează foarte mult împotriva contaminării cu Covid 19, ci mai degrabă împiedică transmiterea de la persoanele ce poartă mască la celelalte, dar este foarte important şi acest lucru pentru că nu ştim care suntem contaminaţi şi care nu. Masca chirurgicală (acea albastră) este de unică folosinţă, adică puteţi să o purtaţi maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Daca însă o scoateţi sau o umeziţi, trebuie să o schimbaţi. Insistaţi ca oamenii pe care îi cunoaşteţi să poarte mască pentru a se proteja pe ei şi pe voi. Dacă nu se găsesc măşti, puteţi improviza. Puneţi în faţa gurii şi nasului (pe care trebuie să le acoperiţi pentru ca protecţia să fie eficientă) un şal, fular, guler de schi, baticuri etc. Şi nu le purtaţi tot timpul, ci doar când sunteţi într-o zonă în care există posibilitatea să trasmiteţi sau să primiţi virusul. Când ajungeţi acasă spălaţi masca improvizată , iar dacă puteţi, ar fi ideal să o fierbeţi şi să o călcaţi la temperatură mare (depinde de material). Dacă nu aveţi această posibilitate, folosiţi mai multe maşti improvizate şi lăsaţi masca care este posibil să fie contaminată la aer sau în saci, câteva zile, timp în care viruşii pot muri”. Dacă sunt aplicate două straturi de material, gradul de protecție nu se schimbă prea mult pentru multe dintre materiale, doar în cazul prosoapelor de bucătărie, dar creșterea performanței acestora înseamnă și reducerea capacității de a respira, apare lipsa unei ventilații corespunzătoare și atunci pot apărea riscuri. Este imperios necesar ca, pe lângă purtarea unei măști de protecție, spălatul pe mâini să fie făcut corect ori de câte ori este nevoie, dar este de preferat și evitarea locurilor aglomerate.
masca-de-protectie-facuta-acasa

masca-de-protectie-facuta-acasa

Cum faci mască de protecție acasă

Mască de protecție din bumbac

Pentru a acoperi corect fața, masca de protecție făcută în casă trebuie să aibă dimensiunea de minim 19 cm x 9,5 cm.

Ce ai nevoie:

  • O bucată de material de bumbac, poate fi și un tricou din 100% bumbac, cu o latură de 21 de cm;
  • O foarfecă;
  • Bolduri;
  • Ac și ață – dacă nu ai mașină de cusut;
  • Elastic;
  • Un creion normal sau de croitorie.
masca-de-protectie-din-bumbac-facuta-la-masina-de-cusut

masca-de-protectie-din-bumbac-facuta-la-masina-de-cusut

Cum se face masca de protecție din bumbac

Pe două dintre laturile măștii vor fi pliurile, iar acestea trebuie orientate de sus în jos, pornind măsurarea măștii din partea de sus. Se fac semne pe material, iar acesta se îndoaie pentru a putea face pliurile. Astfel: Se lasă un 1 cm rezervă și 4 cm de la margine. Urmează pliul de 3 cm, se lasă 1 cm, apoi se face pliul de 2,5 cm. Se lasă 1,5 cm, apoi se face pliul de 3 cm, apoi rămân 4 cm plus 1 cm de rezervă. Sunt trei pliuri ce trebuie orientate în jos, cu mici distanțe între ele. Se coase latura de jos și latura de sus și se face un tiv prin care mai târziu se poate strecura firul de întăritură. Se poate folosi ac și ață dacă nu ai mașină de cusut. După ce a fost cusut tivul, în partea de sus a măștii se pune firul de întăritură. Acum, marginile măștii se îndoaie și se cos, dar se lasă un canal de aproximativ 1cm pentru elastic. Elasticul poate fi de aproximativ 18 cm lungime, lat de 0,5 cm și moale, pentru a nu te răni în zona urechilor.
  • Este indicat să faci cât mai multe măști de protecție pentru a le putea schimba atunci când este nevoie.
Urmărește acest tutorial despre cum se face o mască de față din bumbac:

Măști de protecție din prosoape de hârtie

Varianta 1: Ai nevoie de:
  • Un șervețel de hârtie;
  • Elastice;
  • Capsator pentru hârtie.
Ce ai de făcut: Șervețelul de hârtie se așează orizontal și împăturește în fâșii de câte 3, 4 cm, în forma unui evantai. La capete se așează elasticul și peste el se trece o bucată din materialul de hârtie, după care se capsează pentru a rămâne elasticul strâns de masca de hârtie. La fel se procedează și la celălalt capăt al măștii de protecție. Învață din filmulețul de mai jos cum să faci mască de protecție din prosoape de hârtie. Varianta 2 O altă idee de mască de protecție din hârtie este formată din:
  • 2 prosoape de bucătărie;
  • un șervețel nazal;
  • hârtie autoadezivă;
  • Perforator de hârtie;
  • patru elastice.
Ce ai de făcut: Se pun cele două foi de prosoape de hârtie una peste cealaltă și deasupra se pune șervețelul nazal desfăcut. Pătratul obținut se taie în patru și vei obține un dreptunghi. Pe marginile laterale ale dreptunghiului se pune câte o bucată de hârtie autoadezivă. Acum, cu marginile perforatorului apasă hârtia adezivă și fă două găuri pe fiecare latură a dreptunghiului. Pe marginea de deasupra se lipește încă o bucată de hârtie autoadezivă, iar la final se prinde câte o bucată de elastic de fiecare orificiu. Cum se poartă corect o mască de protecție Organizația Mondială a Sănătății ne îndeamnă să purtăm masca de protecție cu grijă, peste nas și gură, ținută aproape pentru a reduce cât de mult spațiul dintre mască și față. Este indicat să se evite atingerea măștii în timpul purtării și să fie schimbată atunci când aceasta se umezește. Când este schimbată, masca trebuie scoasă prin atingerea doar a elasticelor care sunt prinse la urechi. Dacă trebuie să atingi masca, este important să te speli înainte pe mâini cu apă și săpun.

Cum dezinfectezi masca de protecție din bumbac

Masca făcută din bumbac trebuie înlocuită la câteva ore de purtare și poate fi igienizată. Masca din bumbac poate fi pusă în apă caldă cu detergent și clor. Trebuie lăsat clorul să acționeze pentru 20 – 30 de minute, după care se spală la o temperatură de 60 de grade sau la mână cu ajutorul mânușilor chirurgicale, pentru a nu ataca pielea. După ce masca din bumbac s-a uscat este indicat să fie călcată cu fierul, la o temperatură ridicată.

Cum faci mască de protecție cu filtru hepa

Ce este filtru hepa

Filtrele HEPA sunt formate, încă din procesul de construcție, dintr-un mecanism ce reține particulele aeropurtate. Astfel că, printr-o „perdea” de fibre aranjate într-un mod aleatoriu, aerul trece, dar particulele rămân. Fibrele din care sunt făcute filtrele hepa sunt din fibră de sticlă și au diametre între 0,5 – 0,2 micrometri, însă un factor decisiv în materie de capacitate de filtrare a aerului îl reprezintă diametrul fibrelor, densitatea, dar și factorul de viteză a aerului ori rezistența la presiune. Spațiul dintre aceste fibre este de maxim 0,3µm.
Mască de protecție cu filtru hepa

Mască de protecție cu filtru hepa

Filtrele HEPA sunt gândite ca, prin combinarea a trei mecanisme, să rețină 99.95% din particule:
  • Intercepție – particulele din aer sunt oprite de suprafața circulară a unei fibre din filtru.
  • Impactare – particulele mai mari din aer nu își pot mula traiectoria pe partea circulară a fibrelor și se contopesc cu ele. Acest fenomen ce crește odată cu densitatea fibrelor din filtru și cu viteza aerului;
  • Difuzie –  un mecanism ce ia naștere din ciocnirea particulelor foarte mici din aer cu molecule de gaz. Se traduce prin încetinirea trecerii lor prin filtru. Acest mecanism este mult mai eficient la viteze reduse ale aerului.
ATENȚIE: Aceasta nu este o mască omologată iar protecția pe care v-o oferă depinde de modul în care o veți confecționa. Urmărește filmulețele de mai jos și învață să faci acasă mască de protecție cu filtru hepa. O altă explicație care te va ajuta să îți faci acasă mască de protecție cu filtru hepa.
  • Chiar dacă măștile făcute în casă nu au o protecție ridicată, tot este mai bine să le porți atunci când ieși din casă sau când intri în contact cu alți oameni, deoarece ești mai protejat decât să nu porți deloc, conform spuselor studiului indicat mai sus.

Purtarea unei măști de protecție pe față atunci când ești în zonele publice poate împiedica răspândirea unor boli infecțioase, prevenind atât inhalarea virușilor, cât și expirarea ulterioară a acestora.

Este imperios necesar ca, pe lângă purtarea unei măști de protecție, spălatul pe mâini să fie făcut corect ori de câte ori este nevoie, dar este de preferat și evitarea locurilor aglomerate.
masca-de-protectie-facuta-acasa

masca-de-protectie-facuta-acasa

Cum faci mască de protecție acasă

Mască de protecție din bumbac

Pentru a acoperi corect fața, masca de protecție făcută în casă trebuie să aibă dimensiunea de minim 19 cm x 9,5 cm.

Ce ai nevoie:

  • O bucată de material de bumbac, poate fi și un tricou din 100% bumbac, cu o latură de 21 de cm;
  • O foarfecă;
  • Bolduri;
  • Ac și ață – dacă nu ai mașină de cusut;
  • Elastic;
  • Un creion normal sau de croitorie.
masca-de-protectie-din-bumbac-facuta-la-masina-de-cusut

masca-de-protectie-din-bumbac-facuta-la-masina-de-cusut

Cum se face masca de protecție din bumbac

Pe două dintre laturile măștii vor fi pliurile, iar acestea trebuie orientate de sus în jos, pornind măsurarea măștii din partea de sus. Se fac semne pe material, iar acesta se îndoaie pentru a putea face pliurile. Astfel: Se lasă un 1 cm rezervă și 4 cm de la margine. Urmează pliul de 3 cm, se lasă 1 cm, apoi se face pliul de 2,5 cm. Se lasă 1,5 cm, apoi se face pliul de 3 cm, apoi rămân 4 cm plus 1 cm de rezervă. Sunt trei pliuri ce trebuie orientate în jos, cu mici distanțe între ele. Se coase latura de jos și latura de sus și se face un tiv prin care mai târziu se poate strecura firul de întăritură. Se poate folosi ac și ață dacă nu ai mașină de cusut. După ce a fost cusut tivul, în partea de sus a măștii se pune firul de întăritură. Acum, marginile măștii se îndoaie și se cos, dar se lasă un canal de aproximativ 1cm pentru elastic. Elasticul poate fi de aproximativ 18 cm lungime, lat de 0,5 cm și moale, pentru a nu te răni în zona urechilor.
  • Este indicat să faci cât mai multe măști de protecție pentru a le putea schimba atunci când este nevoie.
Urmărește acest tutorial despre cum se face o mască de față din bumbac:

Măști de protecție din prosoape de hârtie

Varianta 1: Ai nevoie de:
  • Un șervețel de hârtie;
  • Elastice;
  • Capsator pentru hârtie.
Ce ai de făcut: Șervețelul de hârtie se așează orizontal și împăturește în fâșii de câte 3, 4 cm, în forma unui evantai. La capete se așează elasticul și peste el se trece o bucată din materialul de hârtie, după care se capsează pentru a rămâne elasticul strâns de masca de hârtie. La fel se procedează și la celălalt capăt al măștii de protecție. Învață din filmulețul de mai jos cum să faci mască de protecție din prosoape de hârtie. Varianta 2 O altă idee de mască de protecție din hârtie este formată din:
  • 2 prosoape de bucătărie;
  • un șervețel nazal;
  • hârtie autoadezivă;
  • Perforator de hârtie;
  • patru elastice.
Ce ai de făcut: Se pun cele două foi de prosoape de hârtie una peste cealaltă și deasupra se pune șervețelul nazal desfăcut. Pătratul obținut se taie în patru și vei obține un dreptunghi. Pe marginile laterale ale dreptunghiului se pune câte o bucată de hârtie autoadezivă. Acum, cu marginile perforatorului apasă hârtia adezivă și fă două găuri pe fiecare latură a dreptunghiului. Pe marginea de deasupra se lipește încă o bucată de hârtie autoadezivă, iar la final se prinde câte o bucată de elastic de fiecare orificiu. Cum se poartă corect o mască de protecție Organizația Mondială a Sănătății ne îndeamnă să purtăm masca de protecție cu grijă, peste nas și gură, ținută aproape pentru a reduce cât de mult spațiul dintre mască și față. Este indicat să se evite atingerea măștii în timpul purtării și să fie schimbată atunci când aceasta se umezește. Când este schimbată, masca trebuie scoasă prin atingerea doar a elasticelor care sunt prinse la urechi. Dacă trebuie să atingi masca, este important să te speli înainte pe mâini cu apă și săpun.

Cum dezinfectezi masca de protecție din bumbac

Masca făcută din bumbac trebuie înlocuită la câteva ore de purtare și poate fi igienizată. Masca din bumbac poate fi pusă în apă caldă cu detergent și clor. Trebuie lăsat clorul să acționeze pentru 20 – 30 de minute, după care se spală la o temperatură de 60 de grade sau la mână cu ajutorul mânușilor chirurgicale, pentru a nu ataca pielea. După ce masca din bumbac s-a uscat este indicat să fie călcată cu fierul, la o temperatură ridicată.

Cum faci mască de protecție cu filtru hepa

Ce este filtru hepa

Filtrele HEPA sunt formate, încă din procesul de construcție, dintr-un mecanism ce reține particulele aeropurtate. Astfel că, printr-o „perdea” de fibre aranjate într-un mod aleatoriu, aerul trece, dar particulele rămân. Fibrele din care sunt făcute filtrele hepa sunt din fibră de sticlă și au diametre între 0,5 – 0,2 micrometri, însă un factor decisiv în materie de capacitate de filtrare a aerului îl reprezintă diametrul fibrelor, densitatea, dar și factorul de viteză a aerului ori rezistența la presiune. Spațiul dintre aceste fibre este de maxim 0,3µm.
Mască de protecție cu filtru hepa

Mască de protecție cu filtru hepa

Filtrele HEPA sunt gândite ca, prin combinarea a trei mecanisme, să rețină 99.95% din particule:
  • Intercepție – particulele din aer sunt oprite de suprafața circulară a unei fibre din filtru.
  • Impactare – particulele mai mari din aer nu își pot mula traiectoria pe partea circulară a fibrelor și se contopesc cu ele. Acest fenomen ce crește odată cu densitatea fibrelor din filtru și cu viteza aerului;
  • Difuzie –  un mecanism ce ia naștere din ciocnirea particulelor foarte mici din aer cu molecule de gaz. Se traduce prin încetinirea trecerii lor prin filtru. Acest mecanism este mult mai eficient la viteze reduse ale aerului.
ATENȚIE: Aceasta nu este o mască omologată iar protecția pe care v-o oferă depinde de modul în care o veți confecționa. Urmărește filmulețele de mai jos și învață să faci acasă mască de protecție cu filtru hepa. O altă explicație care te va ajuta să îți faci acasă mască de protecție cu filtru hepa.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter