Soprana Angela Gheorghiu: „Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat”

De Unica.ro, pe

Luna trecută, în mediul online, soprana Angela Gheorghiu l-a numit pe Cristian Măcelaru, Director Artistic al Orchestrei Naționale a Franței, „laș și trădător”, atrăgând numeroase critici. Ulterior, solista și-a justificat mesajul dur.

Soprana Angela Gheorghiu: „Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat”

Soprana a explicat că, în octombrie 2021, i s-a propus să ia parte la concertul anual de 14 iulie de la Paris, de Ziua Națională a Franței. În perioada noiembrie 2021 – aprilie 2022, solista a ținut legătura cu Măcelaru, care, la un moment dat, „a dispărut”. Mai târziu, artista a aflat prin intermediul unei secretare că a fost exclusă din eveniment, fără nicio explicație.

În același mesaj, Angela Gheorghiu a detaliat o altă întâmplare similară. Pe 14 iulie 2021, soprana a acceptat să cânte „într-un concert extraordinar” pe 31 decembrie 2021, la aniversarea centenarului Operei Naționale București. Și de această dată, Angela a fost scoasă din proiect fără explicații.

„Protagonistul acestui episod a fost Daniel Jinga, numit, între timp, Director General la ONB, în urma unui concurs cu un singur candidat”, a declarat soprana.

„Lucrurile sunt foarte clare. Cele de mai sus se încadrează într-un tipar de comportament pe care, de-a lungul vremii, prea mulți compatrioți l-au manifestat față de mine. Și de care aș fi putut, și pot să mă lipsesc”, a continuat.

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea. Dimpotrivă, eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea”, a mai scris.

În 2018, Gabriela Firea, pe atunci primar al Capitalei, a acuzat-o pe Angela Gheorghiu că ar fi condiționat acceptarea titlului de cetățean de onoare, cerându-i să intervină pe lângă ANAF pentru ștergerea unor datorii. Într-un comunicat de presă, Gabriela Firea scria că „nu a dat curs acestei solicitări, neavând calitatea legală de a soluționa astfel de probleme”.

Articolul continuă după recomandări

Citește și: Celebrul chitarist Carlos Santana a leșinat pe scenă, în timpul unui concert în aer liber

Citește și: Actrița Camelia Zorlescu din filmul „Medalia de onoare” a murit la 84 de ani

Citește și: Actorul Paul Sorvino din „Goodfellas” a murit la vârsta de 83 de ani

Angela Gheorghiu scrisese anterior pe Facebook că a refuzat cheia și titlul de cetățean de onoare oferite de Gabriela Firea de două ori în 2017.

„Am simțit atunci că munca și notorietatea mea vor fi instrumentalizate de către dumneavoastră și de aceea am refuzat”, a explicat soprana atunci.

După declarațiile Gabrielei Firea, Angela Gheorghiu a replicat că nu are datorii la stat, ci că, din contră, are bani de încasat de la statul român.

„În România, în 32 de ani, am avut 4 sau 5 concerte cu onorarii și 8-10 concerte sau apariții în concerte de caritate, niciun spectacol de operă cu excepția examenului de licență a Universității de Muzică București, care a avut loc la Cluj în 1990… Nu am ajuns niciodată să semnez un contract cu ONB sau cu o altă instituție culturală din România”, a completat.

„Mi-am dedicat toată viața muzicii și în particular muzicii românești, pe care o cânt în toate concertele mele. Naționalitatea mea e română. Originea mea din Adjud o știe o lume întreagă și o menționez în toate prezentările și biografiile care mi se cer”, a adăugat.

„Nu datorez, în fapt, nimănui nicio explicație. Ba dimpotrivă, mie mi se datorează explicații din partea multora. Am considerat că măcar o dată lucrurile trebuie spuse clar”, a mai scris.

Foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter