Angela Gheorghiu, declarații controversate despre personalitățile muzicii românești: „Cine a fost Ciprian Porumbescu?”

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 08 octombrie 2021, 11:04

Soprana Angela Gheorghiu (56 de ani) a revenit în atenția publicului după ce a făcut câteva declarații controversate legate de personalitățile marcante ale lumii muzicale din România. Într-un interviu acordat publicației Contributors.ro, soprana spune că Ciprian Porumbescu, Goerge Enescu și Maria Tănase sunt foarte “puțin importanți” din punct ul de vedere al creațiilor artistice.

“Cine a fost Ciprian Porumbescu? Un compozitor care a scris puține lucruri… Aici este o problemă în România. O problemă cu George Enescu, cu Ciprian Porumbescu… Nimeni nu vrea să afle cine au fost oamenii aceștia. Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la începutul carierei, a compus o operetă românească. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mulți alți compozitori români. Bietul de el nici n-a avut timp pentru că a murit tânăr din cauza tuberculozei.

După aceea am început să auzim despre George Enescu. Din oameni despre care ni se spune că au făcut, că sunt mari, dar ei nu sunt așa de mari. Eu în 30 de ani nu am descoperit nici o sală importanta în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat? Vă imaginați în perioada în care George Enescu a cântat la vioară ce artiști mari erau atunci pe planetă? Vă puteți imagina?”, a spus  Angela Gheorghiu, potrivit sursei menționate mai sus.

Citeşte şi: Angela Gheorghiu a fost bătută de fostul soț: „Nu am mai vrut să trăiesc”

Soprana a continuat precizând că în România s-au creat “legend false”cu privire la numele emblematice ale muzicii:

„Legendele care s-au format în România sunt exagerate, s-au construit false legende comandate. Sunt nume și istorii construite. Nu poți să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese. Este adevărat. A cântat, într-o expoziție probabil internațională din moment ce i-a invitat și pe români acolo. Oamenii stăteau la mese și ea a cântat printre acei oameni. Dar trebuie înțeleasă nuanța pe care eu vreau să o arăt.

Toate lucrările de început ale lui Enescu sunt de fapt muzică populară românească orchestrată. Vladimir Cosma a facut la fel pentru muzica filmelor, în Franta. Mă înțelegeți ce vreau să zic? Lucrările cu adevărat ale lui Enescu sunt doar acelea care sunt foarte moderne și foarte speciale în stilul muzicii franțuzesti al epocii sale.”

Foto -Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter