Povestea inedită de iubire dintre Nadia Comăneci și Bart Conner, soțul ei. „Zeița de la Montreal” împlinește 61 de ani. Foto

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 11 noiembrie 2022, 13:23

Nadia Comăneci, supranumită „Zeița de la Montreal”, împlinește 61 de ani pe data de 12 noiembrie 2022. Viața gimnastei din Onești, care în 1976 a reuşit prima notă de zece din istoria gimnasticii mondiale, este una demnă de scenariul unui film. La fel și povestea ei de iubire cu Bart Conner, cel care îi este soț de mai bine de 25 de ani.

Nadia Comăneci sărbătorește în data de 12 noiembrie 2022 împlinirea a 61 de ani de viață. Fetița care s-a născut la Onești în 1961 a devenit ani mai târziu gimnasta care a uimit o lume întreagă cu performanțele ei. Talentul și munca grea depusă au dus-o pe cele mai înalte culmi ale succesului. Unul răsunător în întreaga lume.

Nadia Comăneci împlinește 61 de ani. Cum l-a cunoscut pe soțul ei, Bart Conner

Cariera Nadiei Comăneci a început la Onești, orașul natal, în jurul vârstei de cinci ani. În 1972 a primit locul 1 pe echipe și locul 1 la individual compus la Campionatul național de juniori. Un an mai târziu, la Internaționalele României a ieșit pe locul 1 la individual compus, 1 la paralele inegale, 1 la sol, 1 la bârnă, 1 la sărituri.

În 1975, la vârsta de 14 ani, Nadia Comăneci, o sportivă cu înălțimea de 1,63 m, a cucerit patru medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene de la Skien. A participa apoi la un concurs de gimnastică desfășurat la New York, SUA, unde a câștigat aurul la individual compus. Acolo l-a cunoscut pe Bart Conner, cel care avea să-i devină soț 20 de ani mai târziu.

Nadia Comăneci, gimnasta de 10 de la Montreal

În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia Comăneci a scris istorie. A fost prima gimnastă din lume care a luat nota 10, după prestația de la paralele. A primit în total șapte note de 10 în cadrul acelei competiții, trei medalii de aur, o medalie de argint și una de bronz. A devenit astfel campioană olimpică absolută și a fost denumită „Zeița de la Montreal”.

M-am întors să văd nota pentru că era gălăgie prea mare în sală. Nici nu m-am gândit la notă. Am zis că am făcut bine, iau 9.99. Am văzut 1.00 și am spus, ce o fi, o fi, dar 1 nu are cum să fie. N-am știut de chestia asta cu 10 decât mult mai încolo, când am ajuns la una dintre colege și mi-a spus: cred că este 10, dar este ceva în neregulă cu panoul, a povestit Nadia Comăneci, supranumită copilul de aur al gimnasticii mondiale, potrivit descopera.ro.

De-a lungul carierei sale, Nadia, considerată una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX, a câştigat cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la Jocurile Olimpice, două de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale şi nouă de aur, două de argint şi una de bronz la Campionatele Europene.

S-a retras din activitate după Jocurile Olimpice de la Moscova, la vârsta de 20 de ani. Retragerea oficială a avut loc pe 6 mai 1984 la Palatul Sporturilor din Bucureşti. Între anii 1984 și 1989 a fost membră a Federației Române de Gimnastică și antrenoare pentru juniori, potrivit observatornews.ro.

Fuga din România înainte de Revoluția din ’89

Nadia Comăneci a fugit din România în noiembrie 1989, cu mai puțin de o lună înainte de Revoluția ce avea să schimbe cursul istoriei țării noastre. Sportiva a trecut fraudulos frontiera a două țări comuniste pentru a ajunge în Austria și mai apoi în SUA.

În cartea sa „Scrisori către o tânără gimnastă”, publicată în 2003, Nadia a povestit despre evadarea ei din România comunistă, în căutare de azil politic.

Mi-amintesc că era o situație tâmpită, că eram pe punctul de a fi ucisă din cauza unui om fără niciun simț de orientare. Nu ziceam nimic, pentru că nimeni nu avea voie să vorbească și să spargă tăcerea. Mă străduiam să-mi țin dinții strânși, ca să nu clănțănească. (…) Îmi părăsisem țara și lăsasem în urmă tot ce iubeam. Mă târâsem prin noroi și apă, peste câmpuri înghețate, traversasem garduri de sârmă ghimpată, tot timpul cu teama că voi fi împușcată în spate. Când poliția mi-a văzut actele de identitate, mi s-a oferit imediat posibilitatea de a rămâne în Ungaria. (…), a dezvăluit ea.

Nadia Comăneci a ajuns în SUA, la New York, în data de 1 decembrie 1989. S-a stabili apoi în Canada, în casa antrenorului de rugby Alexandru Ștefu. După decesul acestuia, în 1991, gimnasta a reluat legătura cu Bart Conner și s-a mutat cu acesta în Oklahoma.

Povestea inedită de iubire dintre Nadia Comăneci și Bart Conner, soțul ei

Nadia Comăneci și Bart Conner s-au cunoscut în 1976, la un concurs de gimnastică care a avut loc la New York. Ea avea pe atunci 14 ani, iar el avea 17 ani și era membru al echipei masculine de gimnastică din SUA, cu care a câştigat două medalii de aur la Olimpiada din 1984, din Los Angeles. Cei doi s-au aflat atunci pe același podium, iar un fotograf i-a spus lui Bart: „Este adorabilă. Dă-i un pupic pe obraz, o să iasă o poză frumoasă!”, potrivit okmagazine.ro.

Sportivul american a luat legătura cu ea atunci când a reușit să ajungă în America. Nadia se afla atunci într-o relație cu Constantin Panait, un român stabilit în America, care îi devenise și manager.

A ajutat-o să scape din acea relaţie abuzivă şi să înceapă o viaţă nouă în Montreal, locuind cu familia unui antrenor român de rugby, Alexandru Ştefu. Timp de un an, el şi Nadia au fost prieteni care se auzeau doar la telefon, nota ziarul New York Times în urmă cu mulți ani, potrivit sursei citate.

După ce gazda ei din Canada a murit, Nadia Comăneci s-a stabilit în America, în Oklahoma City, alături de Bart Conner, pentru a se ocupa împreună de şcoala lui de gimnastică. După doi ani de logodnă, în 1996, cei doi s-au căsătorit la București, iar nași le-au fost Dana și Adrian Năstase.

De-a lungul vremii, în presă s-au făcut speculații potrivit cărora Nadia Comăneci și Bart Conner ar fi ajuns în pragul divorțului, dar fosta gimnastă a infirmat zvonurile.

Cu se ocupă Dylan, fiul Nadiei Comăneci

Pe 3 iunie 2006, în frumoasa lor familie a venit pe lume unicul lor copil, Dylan Paul.

Deși a fost pasionat de gimnastică, asemeni părinților lor, Dylan a renunțat la acest sport. A făcut apoi călărie, pescuit, skateboarding, dar cel pasionează cel mai mult acum, la vârsta de 16 ani, sunt cursele de mașini și motoarele.

În prezent conduce, are prietenă, pe care o și cunoaștem, ambii învață la aceeași școală, și participă, ca hobby, la miniraliul Legends Car”, a declarat Nadia Comăneci pentru Impact.

Nadia Comăneci a construit în România un centru pentru copii orfani

Nadia Comăneci a făcut de-a lungul timpului numeroase acte de caritate. Aceasta a construit în Bucureşti un centru pentru ajutorarea copiilor orfani din România şi a înfiinţat fundaţia care îi poartă numele.

Clinica Nadia Comaneci oferă consultanță și servicii medicale gratuite copiilor orfani și celor proveniți din familii nevoiase. Centrul funcționează și ca așezământ de îndrumare spirituală și educație morală.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter