Nadia Comăneci, decorată de Klaus Iohannis chiar de ziua ei. Fosta gimnastă împlinește astăzi 60 de ani

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 12 noiembrie 2021, 14:01

Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota zece la un concurs olimpic, a fost decorată de președintele Klaus Iohannis, chiar astăzi, 12 noiembrie, în ziua în care împlinește 60 de ani.

Nadia Comăneci s-a născut la Onești, în data de 12 noiembrie 1961. Supranumită „Zeiţa de la Montreal”, aceasta nu este considerată doar cea mai bună gimnastă a României, ci una dintre dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile. De asemenea, este primul sportiv român inclus în International Gymnastics Hall of Fame, în 1993.

La doar 14 ani, Nadia a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal, Quebec, din 1976. A fost prima sportivă care obținut nota zece la un concurs olimpic de gimnastică. După exercițiul de la paralele, românca a mai obținut alte șase note de 10.

Campioană olimpică absolută, Nadia a plecat din Canada cu trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

Citește și: Motivul pentru care Cristina Cioran a anulat botezul fetiței sale

Cât a luat Mircea Badea la BAC. Bianca Drăgușanu a avut rezultate mai bune ca el

Zarug, despre relația de iubire tumultuoasă cu un chinez: „Era cu bătut la trei noaptea în ușă, cu pumni și picioare”

Mama Ralukăi, operată de diabet. „Există operație de diabet tip 2, nu mulți știu acest lucru”

Nadia Comăneci, decorată de Klaus Iohannis chiar de ziua ei. Fosta gimnastă împlinește astăzi 60 de ani

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 12 noiembrie, decretul privind decorarea fostei gimnaste Nadia Comăneci cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer, „în semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru excepţionala carieră sportivă, pentru rezultatele remarcabile obţinute în calitate de reprezentantă a României, precum şi pentru implicarea în popularizarea sportului“, a informat Administrația Prezidențială.

De-a lungul carierei sale, Nadia Comăneci a obținut 25 de medalii, dintre care 16 de aur.

În noiembrie 1989, sportiva a emigrat în Statele Unite ale Americii, apoi în Canada, după care a revenit în SUA și s-a stabilit în Oklahoma. În 1996, s-a căsătorit cu Bart Conner, campion la gimnastică al SUA și campion olimpic. Cei doi au împreună un fiu, Dylan.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter