Exclusiv. Interviu cu jurnalistul Cosmin Stan

De Dana-Ruxandra Panghe, pe
Cosmin Stan de la PRO TV este jurnalist cu background solid. Prioritatea  sa numărul unu în contextul actual este să livreze știri echilibrate, dar și să-și  protejeze familia.

Din poziția de jurnalist, de ce situații noi te-ai lovit acum, în situația dată?

Principala noutate este că trebuie să mă deplasez la serviciu sau pe teren cu o adeverință de la PRO TV prin care se certifică motivul ieșirii din casă pentru că, nu-i așa, ni s-a cerut să rămânem acasă, pe cât posibil, dar noi trebuie totuși să muncim pentru a le aduce telespectatorilor informațiile de care au nevoie. O altă noutate este aceea că am încercat să reducem pe cât posibil contactul cu oamenii și, deci, ieșirile pe teren. Dacă până acum nu puteam realiza o știre tv fără să mergem să filmăm în exterior și să stăm de vorbă cu oamenii, ei bine, iată că se poate și altfel, de la distanță. Așa că interviurile se fac acum prin Skype, Whatsapp video sau Facebook Messenger, iar ilustrațiile pot fi filmate și cu telefonul mobil chiar de către cei aflați în mijlocul acțiunii. Încă o noutate ar fi că trebuie să purtăm peste tot măști și mănuși și, la fel, nu ne-am fi imaginat vreodată că vom ajunge aici.

Vezi și: Ce sfat a primit Irina, fiica lui Dem Rădulescu, de la celebrul său tată

Tu cum te-ai protejat în contextul pandemiei actuale?

Clasic: spălat des pe mâini, mască și mănuși de protecție, evitarea contactului cu alți oameni și când trebuie totuși să ajung pe lângă alte persoane (pe teren sau la cumpăraturi) atunci păstrez distanța. Am amânat chiar și întâlnirile regulate cu prietenii apropiați tocmai în ideea ca oricine, atât eu, cât și ei, poate fi purtător al virusului. Paza bună, deși poate părea exagerată, trece primejdia rea.

Citește și: Exclusiv: Ce activități are Geanina Ilieș în autoizolare

Crezi că oamenii vor învăța ceva după această criză globală?

Eu am încredere în oameni, de fel, așa că îmi place să cred că toată lumea va aprecia viața la adevărata-i valoare de acum înainte și va alege să trăiască în fiecare moment bucuria de a avea pe cineva drag alături, de a face ceea ce îi place, de a vizita locuri nemaivăzute, de a descoperi lumea din jur, de a aprecia clipele simple precum o îmbrățișare sau o plimbare, o cină cu prietenii sau o ieșire cu colegii, cărora le ducem dorul acum. Câtă vreme vom învăța că nu suntem singuri în univers și că putem influența lumea prin ceea ce facem sau nu facem, cred că vom ieși mai puternici din această pandemie. Pentru că tot răul a pornit de la un om care a ales să facă ceva suficient de periculos cât să devină purtător al acestui virus, s-a răspândit apoi prin alții care au ales să nu se protejeze pe ei și pe ceilalți și va fi înfrânt în cele din urmă de noi toți separați, în izolare, dar împreună în luptă, pentru că vom fi înțeles că aceasta este singura cale de a pune stop acestui coșmar.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter