Cine a fost prima Miss România? Magda Demetrescu, orfana de 17 ani, i-a impresionat pe americani la Miss Universe. Foto

De Unica.ro, pe

În anul 1929, Magda Demetrescu, o fată orfană, a primit la doar 17 ani titlul de Miss România. Tânăra devenea astfel prima femeie din istoria țării cu această titulatură. Selecția pentru primul concurs Miss România a fost organizată la acel moment printr-un anunț apărut în ziar.

Pentru prima dată, un astfel de concurs de frumusețe a fost organizat în țara noastră acum mai bine de nouă decenii. Organizatorii au fost cei de la revista „Realitatea Ilustrată” care într-un număr al revistei lor au anunțat organizarea primei ediții Miss România. Au fost așteptate la momentul respectiv să participe cele mai frumoase românce care își doreau această titulatură.

Povestea Magdei Demetrescu, prima femeie desemnată Miss România în 1929. „Un corp sculptat în cea mai fină marmoră”

„Dudue dragă, stimată domnişoară, ursitoarele au fost generoase cu voi. Momentul de acum reprezintă pentru voi anotimpul primăvăratec. Prindeţi acest moment. Vă oferim prilejul. Participaţi la concursul nostru. E o splendidă luptă dată pe judeţe, pe regiuni, pe ţară şi lupta se va da apoi cu frumuseţile de pe întregul glob. Care va birui? Cine ştie, poate că dumneata, sau dumneata, dudue, tânăra cititoare cu ochi în cari noaptea şi-a filtrat misterele sau în cari cerul şi-a picurat seninul”, era anunțul din ziar la vremea respectivă, potrivit Fanatik.ro.

În urma acestui anunț, 72 de tinere au concurat pentru a deveni Miss România. Tinerele înscrise veneau din toată țara. La final au ajuns concurentele cele mai frumoase, selectate în urma unuei preselecții la care au luat parte peste 800 de fete.

După etapa finală, câștigătoarea ediției Miss România 1929 a fost declarată Magda Demetrescu. Regulile concursului de atunci erau unele destul de stricte. De exemplu, femeile măritate nu aveau voie să participe, la fel și cele a căror moralitate era pusă la îndoială.

Alexandru Vaida-Voievod a fost la acea vreme președintele juriului care a selectat concurentele și tot el a fost cel care a desemnat-o pe Magda cea mai frumoasă femeie a țării. Printre cei care au completat masa juriului se numără și Liviu Rebreanu sau Alexandrina Cantacuzino, notează Ziarul de Vrancea. În momentul desfășurării concursului, Magda avea 17 ani.

Miss România 1929 i-a cucerit pe americani cu frumusețea ei

Guriţa mică şi roşie ca o cireaşă coaptă, un corp minunat, sculptat parcă, în cea mai fină marmoră, un picioruş micuţ şi nervos, braţe pline, de o albeaţă strălucitoare, iată admirabilele elemente ce împodobesc pe aceea care va purta tricolorul frumuseţii române peste Ocean, la concursul internaţional din Galveston, a fost descrierea Magdei Demetrescu din ziarul “Realitatea ilustrată” (1929).

La trei luni după ce a fost aleasă Miss România, tânăra Magda a plecat peste Ocean pentru a reprezenta România la concursul internaţional de frumuseţe de la Galveston.

Citește și: 9 vedete care au participat la Miss România

Miss România era de părere că femeile din Statele Unite nu au aceeaşi graţie precum cele din Europa: „Deşi printre concurentele din Statele Unite erau multe mai frumoase decât noi, exista totuşi o deosebire esenţială între felul de a se prezenta al unei europene şi fetele americane. Tradiţia, felul de viaţă, mediul, dau europenelor o distincţiune, un soi de sfială graţioasă, pe care nu o poate compensa drăgălăşenia americanei, obişnuită să calce sigur şi prea bărbăteşte”, spunea la acea vreme Miss România, potrivit Adevărul.

La concursul din Statele Unite, Magda Demetrescu s-a clasat pe locul 6, dintr-un total de 44 de concurente. Românca de 17 ani a fost premiată la vremea respectivă cu suma de 100 de dolari şi un ceas de mână.

Sursă foto: Fanatik.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter