Andreea Raducan, o optimista perfectionista

De Corina Buhagiar, pe

Face munca de PR pentru Fundatia Olimpica Romana si cocheteaza cu televiziunea. Iar in timpul liber se distreaza cu fostele colege de la gimnastica, in asteptarea lui «Mister Right». Putini banuiesc …
… cata munca si cate sacrificii se ascund in spatele zambetului de pe podium. Andreea stie din proprie experienta. Iar acum o sa ne arate si noua. „Cum se face un campion”, emisiunile de pe TVR care incep pe 5 iulie, sunt un fel de Promo pentru Olimpiada de la Beijing. Andreea te va introduce in cantonamentele sportivilor care se pregatesc pentru marea competitie.

Ce s-a schimbat in gimnastica fata de cum o stiai tu?

Cea mai mare schimbare este noul cod de punctaj. Acum daca iei 10 inseamna ca ai facut un exercitiu prost. Cea mai mare nota este 17.

Noi cum stam?

Trecerea a fost grea. Inainte se schimbau doar gimnastele, eventual ramaneau una-doua sa faca legatura intre generatii. Acum s-au schimbat brusc si gimnastele, si antrenorii… E un nou inceput. Dar oamenii care au venit au demonstrat ca pot ajunge la rezultate frumoase.

Mai au sportivele de acum disciplina pe care ai avut-o tu, generatia ta?

Din pacate, cred ca exact asta este problema. Si nu doar la gimnastica, la generatia tanara, in general. Acum nu vreau sa vorbesc ca un om batran. Dar toata aceasta goana dupa castiguri facile… Mi se pare ca nu au notiunea lucrurilor importante, stii? Poate ca nici eu, cand eram mica, nu eram cea mai cuminte sau cea mai ascultatoare, dar am inteles intotdeauna ca lucrurile au un pret. Sunt niste sacrificii pe care trebuie sa le faci. La gimnastica, daca nu ai drag de sportul asta, nu-ti iese. Toata lumea spune: „A, te obliga parintii, te obliga antrenorii”. Ok, esti un copil, poate ca te impinge cineva de la spate. Dar nu poti face nimic obligat. Chiar si copil fiind poti sa tragi de timp, azi ma doare nu stiu ce, maine ma doare nu stiu ce… Daca nu-ti doresti, se vede. Si e pacat de anii pe care ii pierzi la Deva stand degeaba.

Adica, iti venea sa sari un antrenament, sau sa mananci mai mult, dar n-o faceai?

Exact! Tocmai acest control iti da forta. Daca vrei sa ajungi acolo sus, ai nevoie sa faci toate astea. Fara disciplina, fara doua antrenamente pe zi, fara un program strict, nu exista performanta. Sau cel putin nu inalta performanta. Si ma inspaimanta ca vin din ce in ce mai putini copii la sport. Nu doar la gimnastica, in general. E greu sa ii atragi. E multa munca, iar ei au devenit mai comozi, au alte optiuni, mult mai lejere. Gabi Szabo face o campanie „Sport pentru viata”. Suntem mai multi sportivi care ne-am alaturat acestei campanii si mergem in scoli, tinem ore de sport cu copiii. Anul trecut eu am fost la I. L. Caragiale, la liceu, si in parcul Herastrau. Anul acesta voi merge la Scoala nr. 7. Si nu e vorba doar de performanta aici, ci de sportul pe care il faci pentru sanatatea ta. Ca sa te dezvolti armonios, si fizic, si mental. La noi, daca iesi in parc sa alergi, oamenii te privesc un pic ciudat. In alte tari, esti privit cu admiratie.

Cum ii motivezi pe copii? Ce le spui?

Gandeste-te ce inseamna sa fii pe podium la Olimpiada si o sala intreaga sa se ridice in picioare ca sa asculte imnul tarii tale. Si, in afara de sala aia, sa stii ca mai sunt cateva milioane de oameni care te vad, din toata lumea. Pentru asta merita! Iar apoi, faptul ca esti privit ca un model bun inseamna chiar mai mult decat toate titlurile si medaliile.

Ce n-ai face niciodata? De exemplu, ai poza goala?

Nu! (rade). Eu zic ca sunt lipsita de prejudecati. Daca cineva are corp frumos si vrea sa si-l expuna, foarte bine! Dar eu nu as face asta. Lumea te judeca. N-o sa mai fii gimnasta aceea, campioana olimpica. O sa fii gimnasta aceea care a pozat goala. N-as vrea.

Ce ii face placere, amintiri din perioada competitiilor sau cum sta azi cu dragostea citeste mai mult in Unica de Iulie!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter