Fostă mare gimnastă a României, despre abuzurile din timpul antrenamentelor: „Am simțit cum curge sângele pe șira spinării!”

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 09 decembrie 2021, 11:55

Marilena Vlădărău-Perețeanu (58 de ani), fostă mare gimnastă a României, membră a lotului național între anii 1977 – 1981, a făcut recent câteva dezvăluiri șocante despre perioada în care performa sub îndrumara antrenorului de atunci al echipei naționale, Bela Karolyi (79 de ani).

Nu este prima oară când ies la iveală detalii cutremurătoare despre cum era Karolyi ca antrenor, Ecaterina Szabo, Rodica Dunca sau Emilia Eberle numărându-se printre gimnastele care au mai vorbit în ultimii ani despre abuzurile acestuia.

Marilena Vlădărău, astăzi antrenoare la Clubul Sportiv Școlar “Triumf” București, a dezvăluit ce tratament primeau gimnastele din lotul național în competiția din SUA care a adus României primul titlu mondial pe echipe. Vlădărău spune că ea și colegele ei erau înfometate și bătute de antrenor dacă îndrăzneau să mănânce pe ascuns.

Citeşte şi: Romel Muşa, antrenorul mistuit de pasiunea pentru judo

„Urma să parcurgem înainte un turneu lung prin Germania, Anglia și Mexic. Ne-a căzut cerul în cap.  Făceai realmente cursuri de anatomie pe noi, atât de slabe eram. Cel puțin în Germania înfometarea a atins cote maxime. Hrana era aproape zero! La micul dejun, o feliuță de șuncă prin care te uitai și un pahar cu lapte, dacă-l apucai. Când bătea Bela cu palmele în masă că s-a terminat, trebuia să te ridici imediat și să pleci.

Goleam noaptea tot ce prindeam prin bucătărie, ne luam porția de bătaie când ne prindeau, dar ne asumam riscul. Dacă era după Karoly, ar fi trebuit să nu mâncăm nimic, niciodată. Iar exercițiile nu mergeau fiindcă suntem grase, nu pentru că muream de foame.

Când am ajuns în SUA, arătam efectiv precum niște ființe subnutrite aduse din Somalia. Foarte bine pregătite sportiv, dar înfometate îngrozitor”, a povestit fosta gimnastă, pentru playsport.ro.

Citeşte şi: Campioană olimpică la judo, desfigurată de soțul ei care îi este și antrenor

Vlădărău spune că era frecvent bătută de Bela Karolyi în timpu antrenamentelor:

„La sărituri mă amenința că o încasez dacă nu țin picioarele lipite. Și a început chinul. La un salt mă lăsa în pace, la celălalt mă bătea de la saltea până la locul de plecare. Doar peste ceafă îmi trăgea! Atunci chiar m-am uitat pe un ceas din sală. ‘la să vedem cât timp poate să mă caftească!’. O oră necontenit a durat!

La un moment dat am simțit cum începe să-mi curgă sângele pe șira spinării și am început să plâng. S-a răstit la mine: ‘Ieși afară, vaco!’. Câte o săptămână ne băga în malaxor dacă-i picam cu tronc!”

Citeşte şi: Băiatul care a renunţat la copilărie pentru judo

Mai mult, antrenorul le jignea adesea pe fete spunându-le că sunt mult prea grase, desi, în realitate greutatea lor nu depășea 40 de kilograme.

„După ce mi-a tras o bătaie, mi-a spus că sunt o vacă grasă, m-a dus în fața oglinzii, mi-a pus mâna pe sâni, pe fund. ‘Uite cum arăți! Cine o să se uite la tine? Niciun bărbat!’. Scena asta m-a dărâmat și m-a marcat în timp. M-a lovit direct în suflet, în minte. Nu înțelegeam de ce arăt rău, că abia dacă aveam 40 de kilograme.

Mi-era frică să merg oriunde se aflau și bărbați. Mă simțeam inferioară. Am reînvățat însă în timp să mă iubesc, să mă înțeleg, să mă apreciez. Înainte, procedam cu mine exact cum procedau antrenorii. Mă biciuiam singură la fel cum o făcea Bela. Mulțumesc însă lui Dumnezeu că m-a ținut, totuși, pe picioare în lagărul lui Karoly!”, a mai precizat fosta olimpică, potrivit sursei citate mai sus.

Foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter