10 vedete care au fost diagnosticate cu boala Lyme: „Mintea mea pur și simplu nu mai funcționa”

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 16 mai 2023, 11:39

Boala Lyme este una dintre afecțiunile care are simptome dintre cele mai îngrozitoare. Dacă până de curând nu multă lume știa despre ea, mai multe vedete au fost afectate. În România, cea care a tras un semnal de alarmă asupra bolii a fost Adda, artista fiind diagnosticată în 2022.

Mai multe campanii de informare au fost făcute anii trecuți în București, mai ales în sezonul cald, când apăreau căpușele prin parcuri și păduri, însă atenție mai mare i-a fost acordată când Adda a anunțat public că a fost diagnosticată cu Borelioză. După aceea s-a aflat că mult mai multe vedete suferă de această boală.

10 vedete care suferă de boala Lyme

Boala Lyme sau Borelioza este una dintre cele mai frecvente boli cauzate de căpușe și a fost diagnosticată pentru prima dată în anul 1975, în orașul Old Lyme din Conneticut.

Această afecțiune este transmisă de căpușele din genul Ixodes, care pot da mai departe bacteria Borrelia burgdorferi. Totuși, boala nu se declanșează automat după contactul cu insecta.

Oricine poate contacta boala dacă este mușcat sau înțepat de o căpușă infectată și rămâne atașată de corpul uman cel puțin 17 ore.

Bacteria migrează din intestinele insectei către glandele salivare, iar în momentul mușcării este transmisă omului. Borelioza, dacă nu este tratată la timp, poate duce la complicații precum meningită, paralizie facială, artrita Lyme și boli autoimune.

Adda

În februarie 2022, ADDA a dezvăluit că suferă de Borelioză. Artista a primit diagnosticul după ce, timp de un an și jumătate a crezut că suferă de intoleranță la histamină. În cele din urmă, medicii i-au pus cruntul diagnostic. Cum afecțiunea i-a fost depistată târziu, aceasta a ajuns la creierul cântăreței, procesul de vindecare fiind unul destul de dificil.

Artista a povestit că s-a confruntat cu mai multe simptome, precum dermografism, erupții cutanate, edeme în gât și tălpi, dureri de oase, agitație, oboseală.

Citește și: Ce faci dacă ești mușcată de o căpușă. Cum să eviți boala Lyme!

Roxen, diagnosticată cu boala Lyme la 14 ani

Roxen a fost diagnosticată cu Borelioză pe când avea doar 14 ani, iar de atunci face tot posibilul pentru a ține boala sub control.

Artista se află în stadiul al treilea, astfel că tânăra artistă se confruntă cu artrite, probleme hepatice, pulmonare și cardiace, precum și cu acrodermatită cronică atrofică.

„Sunt trei stadii, eu din păcate sunt în ultimul stadiu, am aflat la 14 ani. Nu prea am ce să fac, doar să țin sub control, dar mă descurc destul de bine”, a afirmat Roxen, citată de Wowbiz.

Citește și: Maria Filimon, diagnosticată cu boala Lyme, a povestit că Adda i-a salvat viața: „Va rămâne îngerul meu păzitor”

Shania Twain

În documentarul Netflix „Not Just a Girl”, legenda muzicii country Shania Twain a vorbit despre lupta ei înfricoșătoare cu boala Lyme, care i-a afectat corzile vocale și capacitatea de a cânta.

„Călăream și am fost mușcată de o căpușă. Căpușa a fost infectată cu boala Lyme. Simptomele mele erau destul de înfricoșătoare pentru că, înainte de a fi diagnosticată, eram amețită pe scenă, îmi pierdeam echilibrul, îmi era teamă că o să cad de pe scenă. Aveam aceste pierderi de conștiință care durau câteva milisecunde, dar în mod regulat, la fiecare minut sau la fiecare 30 de secunde”, a povestit Shania Twain, potrivit Today.

Citește și: Adda, acuzată că nu suferă de boala Lyme. Cum a răspuns artista

Bella Hadid, despre boala Lyme

Și modelul Bella Hadid, împreună cu mama sa, Yolanda, și fratele ei, Anwar, s-au luptat cu boala Lyme. Într-un discurs susținut la Global Lyme Alliance din 2016, modelul a povestit cum a fost nevoită să renunțe la călărie din cauza acestei afecțiuni.

„A fost visul vieții mele și făceam asta zilnic, până când m-am oprit și mi-am dat seama că nu mai am puterea să călăresc cai, așa că acesta a fost sfârșitul. Știu cum se simte să nu vrei să te dai jos din pat din cauza durerilor osoase și a epuizării și zile în șir să nu vrei să socializezi sau să fii în preajma oamenilor din cauza anxietății și a ceții creierului. După mai mulți ani începi să te obișnuiești să trăiești cu boala, în loc să te vindeci și să mergi mai departe”, a explicat Bella Hadid.

„Am renunțat să mai conduc pentru că mereu făceam accidente, din cauză că mintea mea pur și simplu nu mai funcționa. Eram tot timpul epuizată. Mi-a afectat memoria și dintr-o dată nu mai știam să ajung în Santa Monica din Malibu, unde locuiam”, a mai spus modelul.

Citește și: Adda a terminat prima fază a tratamentului pentru boala Lyme. „Urmează 18 luni de injecții”

Justin Bieber, diagnosticat cu boala Lyme

Justin Bieber a fost și el diagnosticat cu boala Lyme în anul 2020. Artistul a dezvăluit diagnosticul primit după ce mai multe persoane au început să îl agreseze din cauza aparițiilor sale.

„În timp ce o mulțime de oameni au început să spună că Justin Bieber arată îngrozitor, că ia droguri, etc., nu au putut realiza că recent am fost diagnosticat cu boala Lyme. Au fost niște ani grei, dar un tratament adecvat ajută. Și mă voi întoarce mai bine ca niciodată”, a scris cântărețul canadian pe Instagram.

Avril Lavigne

În anul 2015, Avril Lavigne a declarat pentru People că se luptă cu boala Lyme de un an.

„Nu aveam idee că o mușcătură de insectă ar putea face acest lucru”, a spus cântăreața, care crede că a fost mușcată de o căpușă prin anul 2014.

„Am stat la pat timp de cinci luni”, a spus ea atunci.

Într-un interviu acordat Billboard trei ani mai târziu, artista a dezvăluit că durerile și oboseala au făcut-o să stea mult mai mult timp la pat.

„Am stat în pat doi ani”, a precizat Avril Lavigne, care a fost văzută de mai mulți medici ce i-au prescris antibiotice pentru a o ajuta să se recupereze.

Albumul ei din anul 2018, „Head Above Water, este inspirat de lupta ei cu boala Lyme. Acum, fundația ei, Avril Lavigne, lucrează cu organizațiile care se ocupă de această afecțiune pentru a ajuta la strângerea de fonduri.

Ben Stiller a aflat că suferă de boala Lyme în 2010

Ben Stiller a fost diagnosticat cu boala Lyme în 2010.

„Am primit-o în Nantucket, Massachusetts, acum câțiva ani. Mi s-a inflamat genunchiul și nu și-au putut da seama ce este, apoi au aflat că era Lyme”, a povestit actorul pentru The Hollywood Reporter.

Stiller este, însă, unul dintre norocoșii care a beneficiat de depistarea și tratamentul precoce al acestei boli.

„Sunt lipsit de simptome acum, dar este un lucru foarte greu”, a precizat el.

Kelly Osbourne

Kelly Osbourne a fost mușcată de o căpușă în anul 2004, la petrecerea surpriză a tatălui său, Ozzy. Aceasta a avut mai multe simptome precum durere în gât, dureri abdominale și convulsii, timp de un deceniu, înainte de a fi diagnosticată cu boala Lyme.

„Am învățat să mă susțin când vine vorba de sănătatea mea și am încredere în intuiția mea”, a scris ea în cartea sa de memorii.

Regimul extensiv de medicamente al lui Osbourne a dus la mai multe probleme, printre care depresie și anxietate.

„Medicii mi-au tot schimbat tratamentul încercând să obțină doza corectă și m-au transformat într-un zombi. Știi filmele în care un pacient cu probleme psihice stă pe un balansoar în cardigan și cămașă de noapte și se uită la perete toată ziua? Eu am fost acela”, a scris Kelly Osbourne în cartea ei.

Alec Baldwin

Alec Baldwin a fost mușcat în urmă cu mai bine de 20 de ani, iar timp de cinci veri după aceea a fost țintuit la pat cu transpirații și febră mare.

Povestind pentru People despre experiența sa cu boala Lyme, actorul a spus: „Chiar am crezut că asta este, că nu voi supraviețui. Eram singur, nu eram căsătorit atunci, eram divorțat de prima mea soție. Stăteam întins pe pat și spuneam: „Voi muri de boala Lyme în patul meu” și sper să mă găsească cineva și nu voi sta aici prea mult timp”.

După ce a evitat să vorbească despre acest subiect în mod public, în cele din urmă Alec Baldwin a acceptat să vorbească la o cină pentru strângeri de fonduri în 2017, pentru Bay Area Lyme Foundation.

„Vreau ca copiii mei să crească plimbându-se pe cai și cu bicicleta și să se distreze în fiecare zi și să nu fie nevoiți să își petreacă fiecare zi cu noi, trecând peste ei cu o lupă pentru a mă asigura că nu au nicio căpușă pe corp”, a spus actorul.

Amy Schumer

Amy Schumer a anunțat, în septembrie 2020, că suferă de boala Lyme.

„Ia cineva Lyme vara asta? L-am prins și sunt pe dixicilină”, a scris actrița pe contul ei de Instagram.

„Poate că o am de ani de zile. Vreun sfat? Poți să bei un pahar de vin sau două cu el?”, a mai scris atunci Amy Schumer.

Aceasta și-a încurajat urmăritorii să își povestească propriile experiențe cu boala transmisă de căpușe și a precizat că își gestionează bine simptomele.

„Vreau să vă spun că mă simt bine și că abia aștept să scap de ea”, mai scria atunci Amy Schumer.

Vezi în Galeria FOTO de mai sus care sunt vedetele care au fost diagnosticate cu boala Lyme

Sursă foto: Facebook, Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter