Primele doze de vaccin anti-COVID de la Moderna au ajuns în țară

De Unica.ro, pe
Prima tranșă de vaccin anti-COVID produs de compania americană Moderna au ajuns în România ieri seară, 12 ianuarie. Sunt aproximativ 14.000 de doze. 

Dozele de vaccin anti-COVID vor fi stocate la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino din București. România va primi cel mult 400.000 – 450.000 de astfel de doze, pe primul trimestru, potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

De asemenea, acesta a spus că personalul medical din centrul de vaccinare va fi cel care va decide ce tip de vaccin va fi administrat fiecărei persoane în parte, de la Moderna sau de la Pfizer/ BioNTech, potrivit Libertatea.

Citește și: Etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19. Cine va fi imunizat

„Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare ținând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic.

Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Fost manager de spital, confirmat cu COVID-19 după vaccinare

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager și se administrează în două etape. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Vaccinul Pfizer este aprobat pentru utilizare în cazul tinerilor de 16 ani, în timp ce serul de la Moderna a fost testată în cazul persoanelor de minim 18 ani.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter