Orașul din Europa unde salariu minim va ajunge la aproximativ 3.800 de euro pe lună

De Unica.ro, pe
Salariul minim dintr-un oraș din Europa va ajunge la aproape 3.800 de euro, după votul favorabil de duminică. În România, acesta nu ajunge nici la 500 de euro. 

Angajații unui oraș din Europa vor avea de acum înainte un salariu minim garantat de aproximativ 3.785 euro (4.086 franci elveţieni), ceea ce înseamnă că vor câștiga 21 de euro (23 de franci elveţieni) pe oră pentru 41 de ore de muncă pe săptămână.

Citește online gratuit numărul de octombrie al revistei Unica

După ce au refuzat de două ori introducerea acestei măsuri, duminică 58% dintre alegătorii orașului Geneva din Elveția au votat în favoarea ei. Astfel, metropola, una dintre cele mai scumpe din lume, devine al treilea canton elvețian care o adoptă, după Jura și Neuchâtel. Măsura a fost propusă de partidele de stânga și sindicate ca un mijloc de combatere a sărăciei, potrivit realitateatv.net.

Și în 2014 acestea susțineau că în Elveția este nevoie de cel puțin 4.000 de euro pe lună pentru a face față nivelului de trai ridicat din această țară. Însă, la referendum, doar 23% dintre elvețieni au fost atunci de acord cu un salariu minim de 3.300 de euro.

Citește și: Orașul din Europa în care tunsul și bărbieritul sunt interzise. Care este motivul

„O ţară puternică are nevoie de salarii corecte şi această măsură va pune capăt practicilor angajatorilor de a împinge în jos salariile prin ameninţarea că vor recurge la mâna de lucru mai ieftină a străinilor”, spuneau în 2014 susţinătorii acestei iniţiative. Însă, atât Guvernul, cât și partidele de dreapta și organizațiile patronale s-au opus vehement adoptării acestei măsuri.

Potrivit statisticilor, salariile minime în statele membre ale UE au variat între 312 EUR și 2 142 EUR pe lună în ianuarie 2020. În România, acesta este de 2.230 lei pe lună, adică nu ajunge nici măcar la 500 de euro.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter