Nu are mâini și picioare, dar învață la o școală normală. Impresionanta poveste a unei fetițe din Vaslui

De Oana Savin, pe
O fetiță în vârstă de 6 ani dintr-un centru de plasament din județul Vaslui oferă o adevărată lecție de viață. Deși are un handicap grav, micuța merge la o școală obișnuită de stat.

Delia, care s-a născut fără mâini și picioare, a fost abandonată de părinți la naștere. Fetița suferă de focomelie, o malformație congenitală gravă. În momentul în care a fost abandonată de părinți, ea a fost preluată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGSAPC) Vaslui.

Deși are această problemă, Delia are un intelec peste media copiilor de vârsta ei. De aceea fetița și-a dorit să meargă la grădiniță la fel ca toți ceilalți copii, iar acum este în clasa zero.

Alături de alți 15 copii, Delia a fost înscrisă în clasa „Albinuțelor”, ce este coordonată de o învățătoare cu inimă mare și cu experiență în ceea ce privește copiii cu dizabilități.

Citește și: Povestea Paraschivei, fata de la țară care a intrat la medicină cu 9.40

Acest copil este o provocare uriașă pentru mine, ca învățătoare. Mă angajez să realizez lucruri importante cu această fetiță, să-i dezvolt expresivitatea și dorința de a se bucura de viață. Cred că voi reuși, pentru că niciodată nu dau înapoi de la lucruri dificile și care implică efort. Am mai avut astfel de copii, am realizat lucruri importante și am și experiența voluntariatului făcut cu astfel de copii”, a declarat învățătoarea Gabriela Corbeanu pentru Libertatea.

În același timp, conducerea Școlii Generale „M.C. Epureanu” din Bârlad, acolo unde învață Delia, susține că profesorii și învățătorii au experiență cu micuții cu dizabilități.

Unii dintre acești copii s-au integrat foarte bine în societate și s-au angajat, la terminarea studiilor, la diverse firme, unele chiar și din străinătate. Mai mult decât atât, există și cazuri de tineri care, în ciuda handicapului grav de care suferă, au absolvit și instituții de învățământ superior.

Încercăm, pe cât posibil, ca pe acești copii să-i îndrumăm cât mai bine, să le facem planificări adaptate pentru nivelul lor și pentru ceea ce le place. Este foarte important acest lucru. Am avut foarte mulți copii care au plecat de la școala noastră în străinătate, cum ar fi Anglia, și au ajuns să lucreze pe computer la un anumit nivel. Sunt angajați la anumite firme, au ajuns să cânte în coruri, soliști, să împacheteze, să facă foarte multe lucruri pe nivelul lor. Poate noi nu am știut pe vremea comunistă, dar acești copii au existat dintotdeauna. Atunci erau dați deoparte, acum, cum este normal și omenește, trebuie incluși în școli. Din fericire, școala noastră are psiholog, logoped și profesor de sprijin. Noi le oferim toate condițiile. Avem elevi cu sindrom Down, cu retard mintal, dar noi îi tratăm ca pe copii normali, fără niciun fel de problemă de sănătate”, a declarat directorul instituției, Sorin Bogdan Jora.

Citește și: O româncă a fost desemnată Miss Elegant Universe 2018

Delia va merge la școală doar însoțită de instructorul de educație de la centrul de plasament unde este rezidentă. Reprezentanții DGASPC Vaslui îi caută acum fetiței un scaun special în care să stea la cursuri.

Este un scaun special, adaptabil, cu pupitru în față și brațe laterale. Micuța este la o învățătoare cu experiență cu astfel de copii. Însă va participa la cursuri atât timp cât îi va permite starea de sănătate”, a precizat Ionel Armeanu, directorul DGASPC Vaslui.

Totuși, Delia va putea purta proteze atunci când va crește.

Sursă foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter