De ce nu a funcționat sistemul RO-ALERT înaintea cutremurului

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 25 ianuarie 2022, 16:29
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a fost criticat pe Facebook, pentru „nefuncționarea” sistemului RO-ALERT în timpul cutremurului produs duminică dimineață.

Sute de persoane și-au exprimat nemulțumirea privind sistemul de avertizare RO-ALERT care nu a trimis niciun fel de avertizare înainte de cutremurul de 5.8 magnitudine înregistrat duminică la ora 03:38.

Ro Alert absent!”, au scris internauții pe rețeaua de socializare.

Unde sunt mesajele Ro Alert?”, au scris alți utilizatori.

De ce nu a funcționat sistemul RO-ALERT

IGSU a răspuns comentariilor critice explicând că sistemul nu va difuza notificări în cazul seismelor.

În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, au explicat reprezentanții IGSU.

Despre acest lucru a vorbit și secretarul de stat Raed Arafat pentru Știrile Pro TV: „Sistemul RO-ALERT nu anunță cutremure. Sistemul va fi folosit în cazul cutremurului eventual pentru transmiterea unor mesaje pentru indicații post-cutremur. Numai că în această situații nu am avut pagube ca să trimitem mesaje și să trezim populația prin mesaje de acest gen, doar ca să spunem să stea liniștiți. Trebuie să se înțeleagă că transmiterea unor mesaje cu câteva secunde înainte poate produce panică”. 

12 apeluri la 112 imediat după cutremur

Potrivit șefei Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alice Grasu, în primele minute după producerea seismului au fost înregistrate 12 apeluri la numărul de urgență 112. Toate persoanele au suferit atacuri de panică.

Un cutremur cu o magnitudine de 5.8 grade pe scara Richter s-a produs, duminică dimineață, la ora 03:38:11, la o adâncime de 150 kilometri. Seismul s-a simțit și în Capitală.

Citește și: Gheorghe Mărmureanu: următorul mare cutremur va avea 8 grade

Citește și: Cutremur de 4,3 grade în Vrancea

Sursă foto: Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter