Ce se întâmplă cu norul de fum din incendiul de la Cernobîl? Va afecta sau nu România?

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 15 aprilie 2020, 11:44

Incendiul de vegetație care a izbucnit pe data de 4 aprilie 2020 în zona Cernobîl și s-a extins pe aproximativ 35 de hectare, a ajuns aproape de platforma care acoperă reactorul nuclear distrus de explozia din 1986.

Incendiul de vegetație, care ar fi pornit după ce un tânăr în vârstă de 27 de ani a dat foc „pentru a se distra” și nu a mai reușit să stăpânească flăcările, s-a extins în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl. Valorile radioactive din aer ar fi crescut din cauza pădurile contaminate din jur, deși autoritățile ucrainiene au asigurat faptul că nu s-au depășit limitele de avertizare.

Norul de fum din incendiu de la Cernobîl nu ajunge în România

Vestea că incendiul de la Cernobîl s-a extins, în ciuda eforturilor a peste 400 de pompieri care se luptă cu flăcările, a produs îngrijorare și în țările din vecinătatea Ucrainei. Printre ele se află și România, dar specialiștii ANM au transmis că norul de fum nu va ajunge deasupra țării noastre.

Potrivit simulărilor modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie „în cursul zilei de marți, 14 aprilie și în prima parte a nopții de 14/15 aprilie, direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa.”

Din a doua parte a nopții de 14 – 15 aprilie, „circulația aerului se va reorienta și se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepartare către estul Ucrainei și apoi spre Rusia”, a mai precizat ANM.

Și Ministerul Mediul a transmis că radioactivitatea mediului este monitorizată permanent și nu s-au produs modificări semnificative, ceea ce înseamnă că românii nu au motive de îngrijorare.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter