Un milion de tineri din România nici nu muncesc, nici nu studiază

De Ioana Tătaru, pe
Potrivit unui studiu, în România sunt peste 1 milion de tineri care nici nu muncesc, nici nu merg la şcoală. Soluţia ar fi schimbarea sistemului de educaţie, arată Digi 24. 

În ultimii 10 ani, populaţia României a scăzut cu aproape 5%, în timp ce numărul oamenilor apţi de muncă e mai mic cu 9%, una dintre cele mai mari scăderi din Uniunea Europeană. La polul opus sunt Germania şi Spania, state care au pierdut doar 1% din forţa de muncă: „Numărul tinerilor care studiază în străinătate a crescut cu peste 50% în ultimii 10 ani, ar fi un lucru îmbucurător dacă aceștia s-ar întoarce în țară doar o treime se mai și gândesc să se întoarcă”, a declarat Alin Grigore, președintele Uniunii Studenților.

În prezent, în România sunt 400 de mii de șomeri și 1 milion de persoane inactive

În prezent, în România sunt 400 de mii de şomeri şi peste 1 milion de persoane inactive – adică români care nici nu lucrează, nici nu merg la şcoală. Specialiștii spun că singura soluție pentru a acoperi deficitul de pe piața muncii ar fi schimbarea sistemului educațional: „Avem un abandon școlar de aproape 25%, ducem copii la clasa a 8-a și 40% nu pot citi un text. Avem la liceu un învățământ profesional și tehnic învechit, care duce ca angajabilitate maxim 30% copii să se angajeze în calificarea pe care o urmează în liceu”, a declarat Măriuca Talpeş, potrivit Digi 24.

Citește și: „Cine este românul care a uimit America prin modul original în care își alege angajații”

„Gestul incredibil făcut de un patron după ce a aflat că angajata lui însărcinată are două joburi”

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter