Cum influențează traumele din copilărie atitudinea oamenilor față de vaccin și restricții

Un nou studiu arată că atitudinea anumitor oameni în legătură cu vaccinul și restricțiile anti-COVID-19 poate avea legătură cu traumele lor din copilărie.

Reticența sau refuzul de a te vaccina anti-COVID-19 sau de a respecta restricțiile poate să aibă legătură cu evenimentele traumatice din copilărie, de tipul neglijării, violenței domestice și folosirii abuzive de substanțe în familie, conform unui studiu publicat în jurnalul științific BMJ Open.

Ezitarea cu privire la vaccinare se întâlnește cel mai des la persoanele care au experimentat patru sau mai multe tipuri de traumă în copilărie decât la cele care nu au suferit niciuna. Acestea sunt rezultatele cercetătorilor de la Universitatea Bangor din Țara Galilor. Traumele din copilărie sunt legate de o sănătate mintală mai slabă, unele studii indicând că acestea pot submina copiilor încrederea ulterioară în serviciile de sănătate și alte servicii publice.

În efectuarea studiului au fost analizate răspunsurile de la un sondaj reprezentativ pe plan național pentru Țara Galilor, efectuat telefonic între decembrie 2020 și martie 2021. În perioada respectivă erau active aproape toate restricțiile anti-COVID-19. Inițial au fost contactați 6.763 de oameni. Răspunsurile a 2.285 de oameni întruneau criteriile de eligibilitate și au fost incluse în analiza finală, potrivit Libertatea.

Citește și: Studiu: expunerea la o singură picătură de secreție nazală este suficientă pentru infectarea cu coronavirus

Citește și: Alexandru Rafila: trendul descendent al infectărilor cu COVID-19 ar putea începe săptămâna viitoare

Citește și: Pandemia a adus cel mai mare exces de mortalitate de la Primul Război Mondial încoace pentru trei țări din Europa

Citește și: Avertisment OMS: pandemia a creat un „munte” de deșeuri medicale periculoase

Chestionarul a cuprins întrebări despre nouă traume din copilărie: abuz fizic, abuz verbal, abuz sexual, separarea părinților, expunerea la violență domestică, traiul alături de un membru al familiei care suferea de boli mintale/care se confrunta cu consum abuziv de alcool sau droguri/a fost în închisoare. Oamenii de știință au colectat informații despre afecțiunile pe termen lung ale participanților, nivelurile de încredere în informația provenită de la serviciile de sănătate și atitudinele față de restricții și vaccinare.

Cercetătorii au descoperit că oamenii care au exprimat încredere redusă în informația provenită de la sistemul britanic de sănătate privind pandemia și care vedeau restricțiile ca fiind nedrepte erau mai predispuși să fie în favoarea eliminării imediate a regulilor și măștilor de protecție, să fie ezitanți cu privire la vaccinuri sau chiar să refuze vaccinarea. Mai mult, pe măsură ce creștea numărul de traume din copilărie, scădea și nivelul de încredere în autorități și creștea sentimentul că sunt nedrepte restricțiile.

Studiul este unul observațional și stabilește corelații, nu cauze. În plus, au existat și limite ale cercetării, cum ar fi faptul că femeile au fost suprareprezentate în eșantion, iar minoritățile etnice au fost subreprezentate. Chiar și așa, concluzia autorilor studiului este unanimă: „Este nevoie urgent de o mai bună înţelegere a felului în care putem creşte încrederea în sistemele de sănătate şi complianţa la recomandările de sănătate. Fără a lua în considerare cum putem interacţiona mai bine cu aceste grupuri, o parte din ei riscă să fie excluşi din intervenţiile populaţionale de sănătate şi rămân la risc mare de infectare, ceea ce înseamnă şi un potenţial risc de transmitere a infecţiei către alţii”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter