Vrei să gătești sănătos? Alege cu grijă vasele în care prepari mâncarea

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 24 august 2021, 15:04

Fără doar și poate, ai grijă să mănânci cât mai sănătos și zilnic îți alegi ingredientele cu cea mai mare atenție. Dar cu toate acestea, cât ești de atent și la vasele în care îți prepari mâncarea?

Medicii nutriționiști atenționează că unele tigai din teflon și vasele din aluminiu emană substanțe toxice în mâncare. De asemenea, unele recipiente din plastic sunt la fel de dăunătoare pentru sănătate pentru că în contact cu alimentele calde, ele degajă toxine pe care organismul le poate semnala prin alergii și alte câteva tulburări specifice.

Optează pentru vasele de Yena

Numeroase studii de specialitate demonstrează că gătitul pe termen lung în oale de aluminiu poate declanșa o serie de tulburări precum cele cerebrale și respiratorii. Cercetătorii mai fac atenționări și cu privire la oalele din inox care nu inscripția „10/18” sau „Inox chirurgical” deoarece materialul nu corespunde standardelor impuse. Pentru a fi mai ferit de efectele nefaste ale acestor metale, gătește în vase din Yena pentru că nu oxidează și nu degajă substanțe chimice.

Citește și:
Analize medicale gratuite în 12 localități din România – cine beneficiază de acestea
Raed Arafat: „Varianta Delta are un impact mai mare pe tineri și pe copii”
Mihaela Bilic: „Și pâinea neagră, și cea prăjită îngrașă la fel de mult!”
„Cartofi săraci”, rețeta lui Radu Anton Roman. Cea mai ieftină și delicioasă mâncare de post

Atenție la vasele din teflon

Tigăile sau oalele cu înveliș din teflon ce sunt vechi sau care au perforații la suprafață pot fi un pericol pentru sănătate deoarece stratul de aluminiu (metal des folosit în componența recipientelor din teflon) poate degaja în mâncare substanțe nocive, motiv pentru care e foarte important să optezi pentru vase cu strat antiadeziv (teflon) de bună calitate. Cum le recunoști? Nu sunt ușoare și stratul de teflon este unul mai gros decât de obicei. Și încă ceva. Înainte de a cumpăra o astfel de tigaie, asigură-te ca aceasta este fabricată conform standardelor. Brandurile de renume comercializează, de cele mai multe ori, vase ce au fost confecționate din materiale testate astfel încât să nu-ți pună sănătatea în pericol.

Vasele de lut păstrează savoarea mâncărurilor

Indiferent de anotimp, mâncărurile preparate la cuptor în vase de lut au un gust minunat. Pe lângă faptul că permit ingredientelor să își păstreze nutrimenții într-o cantitate mare în timpul fierberii, vasele de lut nu degajă substanțe chimice. Optează doar pentru cele nelăcuite pe interior și ferește-te de cele cu ornamente vopsite (tot pe interior). Acele vopsele sau lacuri conțin de cele mai multe ori, plumb sau alte substanțe care îți pot pune organismul în pericol. Înainte de achiziție, verifică dacă vasul se comercializează și cu un certificat care să ateste calitatea lutului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter