Un mod de viaţă sănătos, mai bun decât orice dietă

De Erika Chivu, pe

Nu există nicio cură de slăbire mai eficientă şi mai sănătoasă decât un mod de viaţă echilibrat, adoptat pe termen lung. Iată care sunt recomandările specialiştilor.
Acesta, după cum ştim cu toţii, are două componente de bază: alimentaţia şi activitatea fizică. Dacă duci o viaţă activă şi adopţi o dietă echilibrată, poţi mânca tot ce îţi doreşti, însă având grijă să nu depăşeşti anumite cantităţi.

Dr. Corina Zugravu, specialist în nutriţie şi igienă alimentară ne recomandă să mâncăm câte puţin de câte ori apare senzaţia de foame.  

„În general, noi, femeile avem nevoie de 2250 de calorii pe zi, să zicem 1500, în cazul în care dorim să scăpăm de kilogramele în plus. Aceste calorii trebuie obţinute din alimente care să ne ofere toate categoriile principale de nutrienţi în următoarele proporţii: proteine (15%), grăsimi (30%) şi glucide (55%)”, adauga specialistul.

Ea spune că putem slăbi, fără să suferim de foame, dacă ştim cum să ne alegem alimente sănătoase. Dr. Zugravu ne recomandă şi câteva gustări care nu ne pun silueta în pericol.

Când pleci de acasă ia-ţi cu tine un sandviş cu pâine integrală, ton, câteva boabe de porumb si o linguriţă de margarină light. Pâinea îţi asigură carbohidraţii care îţi dau energie, fibre pentru o digestie buna, tonul este bogat în proteine, iar margarina îţi aduce grăsimile nesaturate.

În loc de ton şi porumb poţi să pui în sandvişul tău o felie de piept de curcan şi o frunză de salată verde. Carnea îţi asigură proteinele, iar salata este bogată în vitamine.

Dacă preferi ceva mai uşor, unge cu margarină o baghetă din pâine integrală, adaugă câteva rondele de mozarella şi două trei felii de roşii. Deasupra poţi să presari busuioc pentru un plus de aromă. Pe lângă fibrele şi carbohidraţii din pâine şi grăsimile din margarină, roşiile îţi aduc vitamina C şi licopen, iar brânza conţine calciu si proteine.

Dacă n-ai fost îndeajuns de prevăzătoare şi ai plecat de acasă fără un sandviş la tine, poţi să-ţi potoleşti foamea cu o mână de nuci decojite. Potrivit dr. Zugravu, acestea sunt cea mai concentrată sursă de grăsimi nesaturate. De exemplu, o mână de nuci conţine aproape trei grame de Omega-3.
 
De asemenea poţi să-ţi iei fistic sau migdale. O mână este de ajuns şi în acest caz. Specialistul ne recomandă oleaginoasele puţin prăjite, preparare care măreşte biodisponibilitatea unor factori activi.

Şi fructele sunt o gustare sănătoasă. Merele, de exemplu, conţin minerale, vitamine şi fibre. Poţi încerca şi două kiwi sau o felie de ananas. Totuşi, ţine minte că fructele, deşi sunt sănătoase, trebuie consumate în contităţi reduse pentru că ele conţin o formă de zahăr.

„Fructele proaspete conţin multă apă, aşa că au mai puţine calorii decât cele uscate. Fructele care dau senzaţia de saţietate şi care au multe calorii sunt: bananele – o banană de dimensiune medie are aproximativ 100 kcal, strugurii – aproximativ 90 kcal/ 100g, perele sau fructele foarte dulci (stafidele, smochinele, curmalele)”, spune dr. Corina Zugravu.

Medicul mai spune că nu trebuie să uităm de apă, foarte importantă pentru sănătatea noastră. Deshidratarea poate da dureri de cap, oboseală, îţi diminuează concentrarea şi limitează coordonarea mişcărilor. Doi litri de apă pe zi sunt necesari pentru a menţine un nivel normal de hidratare, însă cei doi litri pot proveni atât din băuturi cât şi din alimente. Ca să-ţi diminuezi senzaţia de foame, deci ca să mănânci mai puţin, poţi să bei un pahar de apă înainte de masă.

Bineînţeles că nu trebuie să uităm nici activitatea fizică, cel puţin 30 de minute pe zi.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter