OMS caută un nou nume pentru variola maimuței, pe motiv că cel actual este discriminatoriu

De Unica.ro, pe

Organizația Mondială a Sănătății caută un nume nou pentru variola maimuței, pe motiv că acesta din prezent este discriminatoriu.

OMS lucrează cu experți pentru a găsi un nou nume pentru variola maimuței. Acum o săptămână, peste 30 de oameni de știință au vorbit despre „necesitatea urgentă de a găsi un nume nediscriminatoriu și nestigmatizator” pentru virus și boala provocată de acesta, potrivit BBC.

Un nou nume, sugerat de oamenii de știință, este hMPXV, însă se așteaptă decizia oficială OMS. Experții spun că sugestia că virusul ar fi african este atât inexactă, cât și discriminatorie, potrivit Digi24.

La nivel global, în ultimele săptămâni au fost înregistrate 1.600 de cazuri de variola maimuței. În țările în care boala era deja endemică s-au înregistrat 72 de decese, însă în cele 32 de țări recent afectate nu s-au înregistrat morți.

Citește și: Al doilea caz de variola maimuței, depistat în România

Citește și: Peste 14% din populația lumii a avut boala Lyme. Cele mai multe îmbolnăviri, în Europa Centrală

Citește și: De ce este important psihologul pentru pacienții de oncologie

Citește și: Românii cu dizabilități vor avea acces la mai multe servicii medicale de reabilitare decontate

OMS a anunțat că săptămâna viitoare va avea o întâlnire de urgență, pentru a determina dacă focarul va fi clasificat drept urgență de sănătate publică de interes internațional, acesta fiind cel mai ridicat nivel de alertă pe care îl poate declanșa OMS. Singurele boli pentru care s-a mai întâmplat acest lucru au fost gripa porcină, poliomielita, Ebola, Zika și Covid.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a explicat că „focarul de variolă a maimuței este neobișnuit și îngrijorător”. „Din acest motiv, am decis să convoc Comitetul de Urgență conform reglementărilor internaționale săptămâna viitoare, pentru a evalua dacă acest focar reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional”, a zis șeful OMS.

Infecția cu virusul care cauzează variola maimuței este, de cele mai multe ori, ușoară, manifestându-se similar cu varicela. Virusul se răspândește atunci când cineva se află în contact strâns cu o persoană infectată.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter