De ce apar petele pigmentare și cum le poți estompa? Medicul dermatolog îți spune cum scapi de problemă

De Simona Tudorache, pe Ultimul update Miercuri, 03 mai 2023, 15:45

Tot multe persoane sunt stânjenite de petele care le apar pe piele, însă prea puține se adresează specialistului pentru această problemă. Dr. Iuliana Aostacioae, medic dermatolog, explică de ce apar aceastea și, mai ales, cum le putem trata și preveni.

Odată cu apropierea sezonului cald, petele apărute pe decolteu , pe umeri sau mâini devin mai dificil de mascat. Din fericire, există soluții pentru a le estompa, dar și metode pentru a preveni apariția acestora.

„Cea mai comună cauză a hiperpigmentării este expunerea la soare și arsura după plajă”

”Hiperpigmentarea se referă la o afecțiune în care anumite zone ale pielii produc prea multă melanină, ceea ce duce la apariția unor pete cu nuanțe de la maro deschis până la brun. Aceste pete pot varia în dimensiune și formă. Cea mai comună cauză a hiperpigmentării este expunerea la soare și arsura după plajă, care stimulează producția de melanină în piele.

Melanina acționează ca o protecție naturală împotriva radiațiilor UV și este responsabilă pentru bronzarea pielii în timpul expunerii la soare. Totuși, expunerea excesivă la soare poate perturba procesul de producție de melanină și poate cauza hiperpigmentare neuniformă a pielii”, explică . Dr. Iuliana Aostacioae pentru UNICA.RO.

Citeşte și: Ce te faci cu petele pigmentare de pe ten?

Cum faci să nu se agraveze

Odată apărute aceste pete există riscul ca ele să se agraveze în timp, astfel că este important să te adresezi specialistului pentru a-ți recomanda cea mai bună soluție de estompare a lor.

Metodele de intervenție pot varia de la tratamente medicamentoase și până la diferite proceduri făcute în cabinetul medicului.

Citește și: Cum scapi de petele pigmentare

”În funcție de particularitățile fiecărui caz, opțiunile de tratament pot include microneedlingul, care funcționează ca un restart al procesului de regenerare a celulelor. În unele situații se poate dovedi a fi mai eficient peeling-ul chimic, care presupune aplicarea unei soluții acide pe zona afectată. În acest mod, sunt îndepărtate straturile de suprafață ale pielii pentru a le dezvălui pe cele uniform pigmentate”, mai spune specialistul.

Tratamentele cu laser pot da, de asemenea, rezultate.

Citeşte și: 7 boli care pătează pielea. Vezi cum le recunoşti!

Citește și: Ce înseamnă petele albe de pe unghii

Cum prevenim apariția lor

Dar cum întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi, pentru a împiedica apariția hiperpigmentării, medicul dermatolog recomandă în primul rând utilizarea cremelor de protecție solară cu un factor de protecție ridicat pentru a preveni expunerea pielii la radiațiile UV nocive.

În plus, ar trebui să evităm expunerea excesivă la soare în timpul orelor de vârf, să îmbrăcăm haine care ne protejează de soare, să evițăm produsele cosmetice care pot irita pielea și să menținem pielea hidratată cu produse adecvate pentru îngrijirea pielii.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter