Recomandări pentru ca refluxul gastroesofagian să nu îți distrugă dinții. Specialist: „Nu ne spălăm pe dinți imediat după ce mâncăm”

De Oana Savin, pe Ultimul update Joi, 04 mai 2023, 17:34

Foarte multe persoane au reflux gastroesofagian, o afecțiune medicală în care conținutul stomacului, inclusiv acidul gastric, se întoarce în esofag. Refluxul gastroesofagian poate provoca iritarea și inflamarea mucoasei esofagiene, ceea ce poate determina simptome neplăcute precum arsuri la stomac, senzație de arsură în gât, durere toracică, greață și dificultăți la înghițire.

Pe lângă toate acestea, acidul, ajungând în cavitatea orală, deteriorează smalțul dentar, ducând la apariția cariilor. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică ce putem face pentru a minimiza pe cât posibil aceste efecte negative asupra danturii.

Refluxul gastroesofagian. Cauzele apariției acestei afecțiuni

„Refluxul gastroesofagian a început să aibă o incidență mare în ultimele decenii, mai ales pe fondul dietei din ce în ce mai dezechilibrate și a stilului de viață nesănătos pe care mulți dintre noi îl avem. El mai poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv alimentația necorespunzătoare, obezitatea, sarcina, anumite afecțiuni medicale și unele medicamente”, a explicat medicul stomatolog Sorina Stroe de la MG Dental.

Potrivit medicului stomatolog, oamenii aleg să facă mai multe activități în timp ce mănâncă, iar acest lucru este dăunător pentru organism.

„Avem cu toții un ritm al vieții cotidiene mult mai alert decât în urmă cu 10-20 de ani. Avem o cantitate mai mare de lucruri de făcut într-o unitate mică de timp, situație denumită de specialiști „fast everything”, și, astfel, mâncăm fast food, cumpărăm fast fashion, avem mereu fast meeting-uri, suntem mereu pe grabă. Ritmul alert de zi cu zi ne face să nu fim foarte atenți la cum și ceea ce mâncăm, și, chiar și atunci când mâncăm, să ne gândim la cu totul altceva decât la procesul nutritiv în sine. Aceasta este o mare greșeală. În primul rând pentru că ajungem să consumăm mai multe alimente decât am face-o dacă am mânca conștient”, a precizat medicul dr Sorina Stroe.

Citește și: De ce apar petele pigmentare și cum le poți estompa? Medicul dermatolog îți spune cum scapi de problemă

Cea mai mare greșeală pe care o facem fără să știm

De obicei, majoritatea oamenilor aleg să se spele pe dinți imediat după ce au terminat de mâncat. Însă, se pare că acest lucru nu este deloc recomandat.

„Foarte multe persoane, după masă, au un obicei pe care îl consideră sănătos, dar este tocmai invers. Mai exact, se spală pe dinți imediat după ce au mâncat. De ce nu este recomandat? Imediat după masă, pH-ul din cavitatea orală este acid din cauza sucurilor gastrice pe care organismul le produce pentru a putea începe procesul digestiei. Astfel, dinții sunt în cel mai sensibili, iar, dacă venim și cu periajul agresiv executat „temeinic”, în forță, pentru a avea certitudinea că am curățat bine suprafețele dentare, practic nu facem altceva decât să tocim dinții mai cu spor deoarece acolo s-au produs eroziuni chimice”, a declarat medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citește și: Mihaela Bilic dezvăluie secretul tinereții fără bătrânețe: „Se găsește exclusiv în produsele de origine animală”

De asemenea, medicul a dezvăluit și care sunt persoanele care sunt mai predispuse la a avea probleme dentare. Iar acestea sunt cele care suferă de afecțiuni digestive.

„Pacienții cu afecțiuni digestive de tipul gastritei sau ulcerului prezintă o salivă cu pH acid, care deteriorează smalțul dinților. De aceea, ei trebuie să trateze aceste afecțiuni gastrice, să acorde o mai mare atenție igienei orale și să fie permanent sub atenția medicului stomatolog, pentru a descoperi, din timp, daunele provocate de pH-ul acid al salivei”, a afirmat dr Stroe.

„Un fenomen mai delicat și des întâlnit în zilele noastre este bulimia. Pacienții, care își provoacă frecvent voma, au, la rândul lor, un pH intens acid. În plus, mai fac și greșeala de a se spăla pe dinți, imediat după ce regurgitează, din rațiuni socio-emoționale, acționând mecanic pe smalțul deja sensibilizat. Și în cazul lor, sfatul meu este să încerce pe cât posibil să controleze acest obicei care, evident, le este dăunător din multe puncte de vedere”, a mai spus medicul stomatolog.

Sfat: Bem sucuri acidulate doar cu paiul

Și sucurile acidulate joacă un rol important în sănătatea danturii. Potrivit medicului stomatolog, aceste băuturi ar trebui consumate doar cu ajutorul unui pai.

„Un loc aparte îl au și fanii sucurilor acidulate, cu sau fără zahăr. Ar fi bine ca aceștia să le consume doar cu paiul, pentru a reduce contactul sucurilor cu dinții. Și, după ce le consumă, să și clătească bine gura. Nu e indicat să se spele imediat pe dinți. În privința igienei orale, să folosească paste de dinți cu conținut crescut de fluor”, a adăugat medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citește și: Mihaela Bilic a explicat de ce se îngrașă 80% dintre oameni. „Nu din mâncare. Punct!”

Citește și: De ce nu e bine să folosim zilnic apa de gură. Când devine periculoasă

10 recomandări pentru ca refluxul gastroesofagian să nu ne afecteze dinții:

1. Igienă orală efectuată corect și respectarea vizitelor regulate la medicul stomatolog.
2. Vizită la medicul gastroenterolog care ne poate ajuta să controlăm refluxul gastroesofagian.
3. Schimbări în ceea ce privește dieta. În general, este recomandat să renunțăm la băuturile acidulate, la consumul de citrice și sucuri de fructe.
4. Dacă, totuși, bem sucuri, folosim întotdeauna paiul.
5. Mestecatul gumei fără zahăr ajută la reducerea cantității de acid din cavitatea orală.
6. Nu ne spălăm niciodată pe dinți la mai puțin de o oră după ce am mâncat.
7. Alegem o pastă de dinți bogată în fluor și o apă de gură pentru dinți sensibili.
8. Bem cât mai multă apă pe parcursul zilei, în special dacă suferim de sindromul gurii uscate.
9. Ne clătim gura cu apă după ce am mâncat sau am băut sucuri dulci sau acidulate.
10. Mâncăm o bucățică de brânză sau bem puțin lapte după masă pentru a minimiza efectele acidului asupra danturii.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter