Variola maimuței, depistată și în România

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 14 iunie 2022, 11:16

Variola maimuței a ajuns și în România. Primul caz a fost depistat în București, la un bărbat în vârstă de 26 de ani.

Variola maimuței a început să apară în luna mai în mai multe țări europene, precum și în SUA și Canada, iar acum a ajuns și în România. Primul caz a fost depistat luni, 13 iunie, când un bărbat în vârstă de 26 de ani din București s-a prezentat la spital cu simptome specifice bolii.

Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi (n.red – luni ) în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună, a anunțat Ministerul Sănătății.

Tânărul primește tratament simptomatic și va rămâne în izolare timp de 21 de zile. În urma verificărilor a ieșit la iveală faptul că partenerul bărbatului a călătorit în mai multe țări din Europa, unde există numeroase cazuri de variola maimuței.

Citește și: Ozzy Osbourne va fi suspus unei intervenții chirurgicale dificile: „Îi va influența restul vieții”

Raluca Pastramă s-a recăsătorit cu două zile înainte să devină mamă a treia oară

Justin Bieber, pareză facială din cauza sindromului Ramsay Hunt

Jennifer Lopez, ținută îndrăzneață la Festivalul de Film de la Tribeca

Ce este variola maimuței?

Variola maimutei este o infecție virală rară care apare, de obicei, în Africa Centrală și de Vest. Principalul mod în care poate fi răspândită este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are virusul sau contact prelungit cu obiecte contaminate. 

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Boala este de obicei ușoară și majoritatea celor infectați se vor recupera în câteva săptămâni, fără tratament. Vaccinul tradițional împotriva variolei oferă, de asemenea, protecție, se mai arată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Un total de 780 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate în laboratoare medicale din 27 de ţări non-endemice, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter