Varicela. Transmitere, simptome și tratament

De Oana Savin, pe Ultimul update Miercuri, 21 septembrie 2022, 14:42
Varicela, cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt, este o boală contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian ce se face o dată în viață, apoi apărând imunitatea. De obicei apare la bebeluși, copii, dar poate apărea și la adulți, caz în care varicela este mai periculoasă.

Varicela – este și care sunt cauzele

Varicela este provocată de o infecție virală. Provoacă o erupție cu vezicule (bubițe cu lichid), mâncărime, oboseală și frebă. Erupția apare mai întâi pe trunchiul corpului, de obicei pe burtă, apoi pe spatee și feței și se poate răspândi pe tot corpul.

De obicei, varicela nu este o afecțiune gravă, însă poate provoca complicații la femeile gravide, nou-născuți, copii cu vârsta peste 15 ani și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Varicela – cum se transmite

Virusul care cauzează varicela se transmite de la o persoană la alta pe cale respiratorie, prin aer, prin tuse sau strănut. Mai rar, virusul varicelo-zosterian se poate răspândi prin secrețiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate.

Perioada cea mai contagioasă începe cu 2-3 zile înainte de apariția erupției veziculare și continuă pe timpul formării veziculelor (în jur de 4-5 zile) până în momentul când bubițele au format cruste.

Simptomele de varicelă

Primele semne de varicelă sunt:

  • Febră între 38-39.4 grade Celsius
  • Indispoziție
  • Oboseală
  • Stare de rău
  • Apetit scăzut sau pierderea poftei de mâncare
  • Dureri de cap
  • Inflamația gâtului

Dacă în cazul copiilor aceste simptome sunt de obicei ușoare, la adulți ele pot fi mult mai severe.

Varicela se tratează numai de medic

Pentru varicela, tratamentul va fi prescris numai de către medic, după ce examinează pacientul şi confirmă diagnosticul. De obicei, tratamentul pentru varicelă variază în funcție de vârsta persoanei, starea de sănătate și severitatea bolii. La copii, tratamentul este în general simptomatic, adică este menit sa reducă febra și durerile. Fiind o infecție virală, varicela nu se tratează cu antibiotice, ci trebuie așteptat ca boala să își urmeze ciclul firesc.

Severitatea vericelei poate fi redusă cu ajutorul unor medicamente antivirale (recomandate de obicei la adulți și la persoanele cu sistem imunitar scăzut), precum și cu medicamente simptomatice ce reduc durerea și disconfortul, febra și pruritul.

Mâncărimea în varicelă – cum se poate reduce

Erupția cutanată din varicelă provoacă mâncărime, iar scărpinatul poate cauza infecția veziculelor sau apariția unor cicatrici ce vor rămâne după vindecarea varicelei.

Pentru a reduce pruritul pot fi folosite câteva metode terapeutice efectuate la domiciliu:

  • Făină de ovăz aplicată pe piele
  • Comprese reci
  • Administrare de antialergice

Pentru mâncărime se mai utilizează soluţii mentolate (a nu se folosi în zonele delicate – genital, anal, perinazal!), emulsii sau alcool mentolat sau soluţie de calamine, evitând faţa şi ochii. Se pot face băi călduţe sau răcoroase, chiar de 3 – 4 ori pe zi, în care se pot utiliza produse pe bază de fulgi de ovăz, care mai ameliorează mâncărimile.

Bolnavul cu varicelă trebuie să consume alimente moi, calde sau reci, evită alimentele fierbinţi, sărate (covrigei, sticksuri) sau acide (suc de portocale), deoarece există vezicule şi pe mucoase şi din cauza acestora pacientii pot înghiţi cu dificultate.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter