Favipiravir, primul antiviral fabricat în România pentru tratarea COVID-19

De Unica.ro, pe

Experții în sănătate vorbesc tot mai des despre un posibil prim antiviral folosit în tratarea COVID-19 care ar putea fi fabricat în România.

Medicamentul Favipiravir, un antiviral folosit în Japonia pentru tratarea gripei, ce poate fi administrat bolnavilor de COVID-19 care au forme ușoare și medii ale bolii, urmează să fie produs în Cluj, de compania farmaceutică Terapia. Specialiștii au început deja probele tehnologice pentru medicament, iar dacă rezultatele sunt bune, Favipiravir va fi produs la noi în țară pentru putea fi la îndemâna bolnavilor din România.

Citeşte şi: Studiu: După vaccinarea anti-COVID-19, femeile dezvoltă mai mulți anticorpi ca bărbații

Momentan, medicamentul Favipiravir este importat. Acesta se află în protocolul de tratament pentru COVID-19 și își efectul dacă este administrat la începutul simptomatologiei bolii.

„Ne-am făcut ferry pilot ca să vedem un pic dacă putem să susținem un ferry mai mare cu acest produ. Există o fază în etapa de producție. Dacă lucrurile merg bine și primim aprobarea și primi aprobările de la Agenția Europeană a Medicamentulu, undeva prin luna iulie, august, ar trebui să avem primele serii de Favipiravir”, a explicat Dragoș Damian, CEO-ul companiei farmaceutice, potrivit alephnews.ro.

Citește gratuit ediția de martie a revistei Unica. O găsești AICI

În România, Favipiravir este administrat doar în spital.

Acesta ar putea fi folosit şi acasă de pacienţii cu forme mai uşoare şi medicii spun că ar fi util să existe şi în farmacii, dar, deocamdată, ministerul Sănătăţii nu a luat nicio decizie în acest sens.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter