Ce este hepatocitoliza – particularitatea noului val al pandemiei de COVID-19?

De Unica.ro, pe
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București a vorbit despre hepatocitoliza - particularitatea noului val al pandemiei de COVID-19. Aceasta complică tratarea insuficiențelor respiratorii. 

Dr. Beatrice Mahler a declarat că la Institutul „Marius Nasta” s-au ocupat toate locurile după ce în ultimele zile cazurile noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2 s-au înmulțit alarmant. Totodată, aceasta atrage atenția asupra faptului că cei mai mulți dintre pacienții internați suferă de forme mai grave de COVID-19.

Citește și: Dr. Beatrice Mahler, despre imunizarea prin vaccin anti-COVID: „Este foarte important stilul de viață pe care-l avem”

Peste 60% dintre pacienți manifestă hepatocitoliză

„Ce observăm ca particularitate de la începutul acestui val este că pacienții au un sindrom inflamator important, cu o hepatocitoliză – înseamnă o reacție a ficatului destul de importantă, ca urmare a inflamației severe care se găsește în organism. Ea era prezentă și anul trecut, dar la un procent mai mic de pacienți, acum peste 60 la sută au această formă de manifestare, formă care poate să interacționeze cu medicația, pentru că are și ea gradul ei de hepato-toxicitate”, a spus dr. Beatrice Mahler, potrivit Digi24.

Ce este hepatocitoliza

„Hepatocitoliza este o reacție inflamatorie acută, care se manifestă în momentul în care apare acea furtună de citokine, deci în prima etapă, dar se manifestă practic printr-o distrugere ușoară a celulelor hepatice”, a explicat medicul.

Citește și: Medicul Beatrice Mahler: „Am motive să cred că valul 3 al pandemiei a început şi în România”

„Nu putem să ne dăm seama în ce măsură este vorba despre o distrugere a hepatocitelor sau de o inflamație destul de intensă care duce la modificarea permeabilității membranei celulei hepatice și astfel aceste citokine și aceste enzime hepatice ajung în sânge. Este important să monitorizăm ce se întâmplă și să fim în permanentă legătură cu medicii gastroenterologi. Pentru noi, ca pneumologi, e o provocare, pentru că pe lângă insuficiența respiratorie, asocierea unei insuficiențe hepatice pune reale probleme de management al acestor pacienți”, a dezvăluit Beatrice Mahler.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter