Video Exclusiv: Oana Cuzino susține educația sexuală în școli

De Ioana Ilie, pe
Am invitat-o pe Oana Cuzino să ne spună cum ar arăta, din perspectiva ei, un model de educație sexuală eficient și armonios pentru copii și adolescenți și ce părere are despre introducerea educației sexuale ca materie obligatorie în școli.

Cine crezi că ar trebui să le facă educație sexuală copiilor și adolescenților?

Oana Cuzino: Știind că voi deveni medic am avut pivilegiul față de alți copii să aflu mai multe informații de la o vârstă mică legate de fiziologia umană. Toate modificările hormonale, semn că aparatul reproductiv se maturizează pe o direcție bună au efecte și asupra comportamentului, gândirii, stării de dispoziție a adolescenților și aceste lucruri se învață în aceste clase și i-ar ajuta să-și explice mai multe lucruri.

Educația sexuală ar trebui să fie în controlul celor care știu ce anume comunică. Sunt și foarte multe componente care țin de natura emoțională a adolescentului, atunci când vorbim despre viața sexuală. Bolile cu transmitere sexuală pot fi evitate atunci când persoana respectivă are informații corecte. Se pot evita sarcini neplanificate sau nedorite, dar și o mulțime de alte aspecte care țin de abuzurile sexuale, când adolescenții învață să comunice firesc despre aceste lucruri.

Încă din anii 70, în țările europene, Franța, Germania, țările nordice se face educație sexuală în școli. Cei care susțin că dacă nu există educație sexuală în școli protejăm inocența copiilor nu-și dau seama că, de fapt, așa le strică inocența. Deținem locul întâi în Europa în rândul mamelor minore. Cred că trebuie cunoscută situația mortalității materne mai ales în rândul acestor mame foarte tinere care nu au organismul pregătit pentru o sarcină. Am putea să detronăm aceste cifre venind către copiii noștri cu niște informații și cu educația corectă.

Vezi și:

Video exclusiv: Alexandra Ungureanu susține educația sexuală în școli

Video Exclusiv: Vladimir Drăghia susține educația sexuală în școli

Video Exclusiv: Andreea Bălan susține educația sexuală în școli

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter