Video exclusiv: Alexandra Ungureanu susține educația sexuală în școli

De Ioana Ilie, pe
Am invitat-o pe artista Alexandra Ungureanu să ne spună cum ar arăta, din perspectiva ei, un model de educație sexuală eficient și armonios pentru copii și adolescenți și ce părere are despre introducerea educației sexuale ca materie obligatorie în școli.

Cine crezi tu că ar trebui să le facă educație sexuală copiilor și adolescenților?

Alexandra Ungureanu: Este o diferență foarte mare între ce cred eu, ce cred alții, ce crede statul, ce crede biserica și așa mai departe, dar lucrurile astea, de când există internetul, e clar că se întâmplă la o vârstă mult mai fragedă decât ne-am dori noi sau decât credem noi că este necesar pentru un copil. Deci dacă un copil oricum are acces pe internet la tot felul de lucruri, de ce să nu facem un efort să controlăm treaba asta și să fie cumva, normal, în favoarea lui. Chiar citisem de curând niște statistici că la nivel de online cam 6% dintre copii au acces la educație sexuală ok, dar 30% dintre copiii cu vârste între 9 și 18 ani au văzut măcar o dată un material pornografic.

Părinții gestionează destul de greu această situație pentru că, la rândul lor, nu au primit la timp informațiile necesare, așa cum ne dorim noi să fie acum, în mod organizat, la nivel competent, prin școală și așa mai departe. Foarte mulți dintre ei gestionează destul de greu subiectul acesta și cred că nici nu știu să informeze corect copilul și, mai mult decât atât, sunt copii care sunt foarte destupați și foarte deschiși, dar nu cred că au curajul să-i abordeze pe părinți cu întrebări de genul ăsta.

E normal ca părinții să fie îngrijorați despre ceea ce copiii lor învață la școală și, în momentul în care educația sexuală s-ar introduce în școli, e normal să fie preocupați de competența celor care îi învață pe copii lor aceste lucruri, dar în același timp trebuie să aibă deschidere. În școală cred că acest subiect, această materie care poate fi introdusă ca opțională, care să aibă loc sub formă de discuții, în care copiii să se simtă liberi să adreseze întrebări și să se simtă confortabil, adică nu ar putea să fie o materie la care să se noteze, nu? Nu, vorbim despre ceva lejer la care ei efectiv să învețe. Și chestia asta poate fi făcută cu ajutorul profesorului de biologie, cadrelor din zona medicală, psihologi și așa mai departe. Vorbim de părinți și vorbim de școală, prin intermediul celor competenți în a expune acest subiect copiilor, și, evident, eu sunt pro și acestor site-uri sau ong-uri care fac educație sexuală, zic eu, în parametri foarte ok.

Ar fi un lucru foarte important de făcut, din moment ce în 20 dintre țările din Uniunea Europeană educația sexuală este obligatorie în școli, din moment ce statistic s-a ajuns la concluzia că s-a redus foarte mult rata avorturilor, sarcinilor nedorite, a bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv rata abuzurilor și a homofobiei.

Foto: Ionuț Cojocaru

Citește și:

Ce spun cifrele despre lipsa educației sexuale în România

Cum se face educație sexuală pe segmente diferite de vârstă. Interviu cu un psihoterapeut

6 programe eficiente de educație sexuală pentru adolescenți din alte țări

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter